Türkiye'de üretimde kararlı

Türkiye'de üretimde kararlı

access_time11 Kasım 2013 06:25
Nissan'ın Dünya Başkanı Carlos Ghosn, "Önünde sonunda Türkiye'de üretim yapacağız" dedi
 Dünya otomobil üreticileri Türkiye’den vazgeçemiyor. Gerek iç pazardaki yüksek potansiyel gerekse coğrafyasının lojistik avantajı sebebiyle Türkiye üretim üssü olarak görülüyor. Henüz Türkiye’de üretimi olmayan Nissan’ın Dünya Başkanı Carlos Ghosn, “Nissan önünde sonunda Türkiye’de üretim yapacak.” dedi.

Japonya’nın ikinci büyük otomotiv üreticisi Nissan, üretim için Türkiye’yi planlarına aldı. Halihazırda otomobil üreticileri Fiat, Toyota, Honda, Hyundai ve Renault’nun fabrikaları bulunan Marmara bölgesinde Nissan’ın da üretim planladığı ortaya çıktı. İngiltere’deki Qashqai’nin yeni modelinin tanıtımında Türk gazetecilere konuşan Nissan Dünya Başkanı Carlos Ghosn, Türkiye’de üretimin sinyalini verdi. Türkiye’nin otomotiv üretimi için ideal pazar olduğunun altını çizen üst yönetici, “Nissan önünde sonunda Türkiye’de üretim yapacak. Şu an Renault’daki kapasitemizin tamamını kullanıyoruz. Üretimi yine Bursa’ya yakın bir bölgede yapacağız. Yan sanayi ve tedarik çalışmalarını da araştırdıktan sonra mutlaka Türkiye’de bir araç üreteceğiz.” dedi. Nissan’ın İngiltere Sunderland’de fabrikası bulunuyor. Buradaki üretimin 2014’te 550 bin adete yaklaşacağını kaydeden Ghosn, 2016’da Avrupa’nın lider Japon markası olmayı hedeflediklerini söyledi. Dünya Başkanı, 1,5 yılda 5 yeni crossover aracı pazara çıkaracaklarını dile getirdi. Qashqai’nin de üretildiği CMF (Common Module Family) platformunda yüzde 30 maliyet düşüşü sağladıklarını anlatan Ghosn, bu platformda toplam 10 ülkede 11 Nissan ve 3 yeni Renault modelini ortak üreteceklerini ifade etti. CMF’nin ikinci modeli X-trail olacak.

 Qashqai’yi ilk kez 2006’da üreten Nissan, 7 yıl aradan sonra aracı yeniledi. Bugüne kadar 2 milyon adet satılan aracın otomobil piyasasında öncü rol oynadığını anlatan Nissan Dünya Başkanı, “Nissan, statükoya meydan okuyor. Biz yapacağız, taklitleri gelecek.” şeklinde iddialı konuştu. Ocakta Avrupa’da yollara çıkacak olan Qashqai’nin İngiltere’de üst donanımlı fiyatının 27 bin sterlin olması bekleniyor. Yeni motor ve şanzımana sahip araç Türkiye’de mart sonunda piyasaya sürülecek. Yeni 1,6 litre dci dizel motor 130 beygir güç ve 6 ileri X-Tronic otomatik şanzımana sahip olacak. Bu motorda 2 ve 4 çeker seçenekleri bulunacak. Aracın yeni 1,2 litre 115 beygirlik benzinli motor da 190 Nm tork üretiyor. 100 km’de 5,6 litre harcayan bu motorun yanı sıra 1,5 litre dci dizel seçeneği de bulunacak.

 Nissan Başkan Yardımcısı Andy Palmer da Türkiye’de markalarının pazar payını daha da artırmak istediklerini belirterek, üretimin bunda önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı. Palmer, “Kısa dönemli planlarımız belli, 2 yıldan önce Türkiye’de üretim öngörmüyoruz. Türkiye’yi orta vadeli planlarımızda değerlendiriyoruz.” dedi. Nissan’ın B sınıfındaki eksiklerini Türkiye’de gidereceklerini de sözlerine ekledi.
Hedef 15 bin adet satış
Geçen ay yenilenen modelleri Micra ve Note’un satışlarında artış beklediklerini belirten Nissan Türkiye Pazarlama Müdürü Mehmet Akın, 2014’te yeni Qashqai’den de 15 bin adet satmayı planladıklarını ifade etti. Aracın mevcut kasaya göre 49 mm uzadığı ve 20 mm genişlediği bilgisini veren Akın, bagaj kapasitesinin de 20 litre arttığını aktardı. Akın, aracın fiyatının ise 2014’ün ilk çeyreği içinde belirleneceğini kaydetti. (Zaman)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

 Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

access_time09 Mayıs 2024 14:37

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, zorunlu trafik sigortasında haziran ayında uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,25 olarak belirledi. ...

Nissan kârını yüzde 92 artırdı

Nissan kârını yüzde 92 artırdı

access_time09 Mayıs 2024 12:58

Nissan'ın mart ayına kadar olan mali yıl kârı %92 artışla 426,6 milyar yene (2,7 milyar dolar) yükseldi

 Ağır ticari araç pazarında daralma

Ağır ticari araç pazarında daralma

access_time09 Mayıs 2024 12:21

2024 yılı Nisan ayı ağır ticari araç pazarı 2024 yılı Nisan ayına göre %26 azalarak 2.795 adet oldu.

Fahri Trafik Müfettişliği şartlarında değişiklik!

Fahri Trafik Müfettişliği şartlarında değişiklik!

access_time09 Mayıs 2024 10:07

İçişleri Bakanlığı, Fahri Trafik Müfettişi olmak isteyen ve olan kişilere yönelik yeni düzenlemeler yapıldığını açıkladı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)