Türkiye'den Birleşmiş Milletler’e geri vites başvurusu

Türkiye'den Birleşmiş Milletler’e geri vites başvurusu

access_time13 Aralık 2016 08:19
Türkiye geri vitesle çalışan sesli ikaz sistemini tüm dünyada standart olması için Birleşmiş Milletler’e taşıdı. Öneri kabul edilirse sistem standart olacak.

Türkiye, motorlu araçlarda trafik güvenliği açısından önemli bir sistemi standartlaştırmak için uğraş veriyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekim 2016'da Türkiye'de zorunlu hale getirilen araçlarda geri vitesle birlikte çalışacak sesli ikaz sisteminin, tüm dünyada zorunlu olması için konuyu Birleşmiş Milletler'e götürdü. Türkiye'nin önerisi kabul edilirse, geri vitesle birlikte çalışacak ikaz sistemi tüm dünyada standart olacak. Bugün bu konuda herhangi bir standart bulunmuyor. Her araçta farklı sesli ikaz sistemleri var. Bu durum, trafik güvenliğini ciddi ölçüde tehlikeye sokuyor.

Eğer tek bir standart ses ikaz sistemi olursa, trafikteki yayalar ve sürücüler, çıkan sesten aracın geri gittiğini hemen anlayabilecek. Nasıl kırmızı ışık dünyanın dört bir yanında dur anlamına geliyorsa, bu ses de bir aracın geri gittiğine işaret edecek. Böylece daha önce yanlış anlamalardan doğan, kazalar önlenecek.

Türkiye'nin bu konuyu Birleşmiş Milletler gündemine getirmesinin hikayesi ise şöyle gerçekleşti. 26 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik' kapsamında belirli kategori araçlarda geri vites ile birlikte çalışacak sesli ikaz sistemi zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluk trafikteki kaza istatistikleri göz önüne alınarak gerçekleştirildi.

2017'DE ZORUNLU OLACAK

Zorunluluk bazı kategorilerde 01.10.2017'den sonra üretilecek araçlarda, bazılarında ise 15.05.2018'den sonra üretilecek araçlarda uygulanacak. Geri vitesle çalışan sesli ikaz sistemi AB'de zorunlu değil. Dolayısıyla, AB'de Tip onaylı olan araçların Türkiye'de tescil edilebilmesi için ilave bir teknik şart gündeme gelecek.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖNERİYİ GÖRÜŞÜYOR

Bakanlık, sadece Türkiye'de uygulanacak bu özelliğin yerel bir mevzuat olarak kalmasındansa küresel bir şart haline

Kaynak: Otohaber.com.tr

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)