Türkiye'nin en uzun tünelinde sona gelindi

Türkiye'nin en uzun tünelinde sona gelindi

access_time16 Temmuz 2014 15:42
Rize'yi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine bağlayacak olan ve yapımı süren Ovit Tüneli'nin 10 bin 600 metrelik bölümü tamamlandı
Rize'nin İkizdere ilçesi 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı planlanan tünel, 14 bin 300 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun,dünyanın ise en uzun tünellerinden biriolacak. Çift tüp şeklinde inşa edilecek tünelprojesinin 800 milyon liraya mal olmasıplanlanıyor.

Tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında kışaylarında aşırı kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli halegelecek. Tünelin giriş kotu 1919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre ve tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 olacak. 2015 yılı sonunda bitirilmesi planlanan tünelle, 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolu, 200 kilometreye düşecek.

ize Valisi Ersin Yazıcı, Ovit Tüneli Projesi'nin, Türkiye'nin önemli ve ciddi atırımlarındanbiri olduğunu belirterek, "Çığ tünelleri ile yaklaşık 14,3 kilometrelik bir tünel olacak. Tünelin bazı noktalarında derinlik 850 metreye kadar ulaşacak. Her iki tarafta da çalışmalar devam ediyor" dedi. 

Yılların hayali olan Ovit Tüneli'nin 2015 yılı sonuna doğru biteceğini ifade eden Yazıcı, şunlarısöyledi:

"Ovit Tüneli iki tüpten oluşmakta. İkizdere tarafından 2,5, İspir tarafından da 2,8 kilometreilerleme sağlandı. Toplamda her iki tarafta 10,6 kilometre delme işlemi tamamlanmış durumda. Ovit Tüneli, Rizemiz için önemli bir yatırım. Ovit Tüneli ile Karadeniz, Doğu veGüneydoğu Anadolu Bölgesi ile buluşmuş olacak. İyidere bölgesinde büyük bir lojistik alan oluşacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun her türlü ihtiyacı karşılanmış olacak. Rizemizdeböyle büyük bir lojistik alanın oluşması, ilimizi ekonomik açıdan yukarılara taşımış olacak. Rize'nin gelecekteki konumunu farklı bir yere taşıyacak."

"Rizemize ekonomik açıdan çağ atlatacak bir proje"

Vali Yazıcı, Rize-Erzurum arasındaki ulaşımın en sıkıntılı bölgesinin Ovit Dağı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu tünelle artık bir sıkıntımız kalmayacak. Rizemize ekonomik açıdan çağ atlatacak birproje. Açılacak bu tünel sayesinde ithalat ve ihracatın kolaylaşmasıyla Doğu AnadoluBölgesi'nin de ekonomik hayatında farklı bir canlanma olacaktır. Doğu Karadeniz'de yaylaturizmi, özellikle Arap ülkelerinden ciddi manada turist gelmesini sağlıyor. Yabancıturistlerimizi Doğu Anadolu Bölgesi ile de buluşturabiliriz. Doğu bölgemizin de turizmanlamında farklı özellikleri var. Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun turistlik özellikleri, bu tünelin açılmasıyla buluşmuş olacak."
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

access_time03 Mayıs 2024 12:20

3 Mayıs 2024 itibarıyla benzine 28 kuruş, motorine 26 kuruş zam gelirken, otogazda ise 1 lira 64 kuruş indirim yapıldı.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

access_time03 Mayıs 2024 09:06

2024 Nisan döneminde, hafif ticari araç ve otomobil pazarı sırasıyla; yüzde 28,6 ve yüzde 20,61 oranında geriledi.

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)