Türkiye'nin GTS'den çıkarılması piyasayı nasıl etkiler?

Türkiye'nin GTS'den çıkarılması piyasayı nasıl etkiler?

access_time05 Mart 2019 11:46
Otomotiv sektörü geçen yıl gümrüksüz ihracat kapsamında ABD'ye 1.1 milyar dolarlık satış yaptı. Bu, sektörün geçen yılki toplam ihracatının yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturdu.

Otomotiv sektöründen bir yetkili, ABD'nin gümrüksüz ihracat imkanını iptal etmesinin ihracata belirgin bir etkisi olmayacağını söyledi.

ABD'nin dış ticaret politikasından sorumlu organlarından ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), Türkiye'yi bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz girişine imkan sağlayan "Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi" (GTS) programından çıkarmayı düşündüğünü açıkladı. Konuya ilişkin Başkan Donald Trump'ın mektubu da Kongre'ye iletildi.

USTR internet sitesinde yer alan verilere göre Türkiye 2017 yılında gümrüksüz ihracat kapsamında ABD'ye 1.7 milyar dolar ihracat yaptı. Gümrüksüz ihracat Türkiye'nin ABD'ye toplam ihracatının yüzde 17.7'sini oluşturdu. Sitede geçen yılın verileri yer almadı.

Gümrüksüz ihracat imkanı getiren GTS'nin kapsamına giren ürünler arasında otomotiv de bulunuyor.

Türkiye'nin başlıca ihracat sektörü olan otomotiv sanayi, bir sektör yetkilisinin verdiği bilgiye göre geçen yıl gümrüksüz ihracat imkanı kapsamında ABD'ye 1.1 milyar dolar ihracat yaptı. ABD'ye gümrüksüz ihracat, sektörün geçen yılki 32.3 milyar dolar ihracatının yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturdu.

Sektör yetkilisi ABD'nin sağladığı bu imkanın ortadan kalması halinde Türkiye'nin ürünlerinin yüzde 2.5 gümrük vergisine tabi olacağı belirtti.

ABD'nin Hindistan'ı da GTS kapsamından çıkaracağını, Avrupa ve Çin'den ithal ürünlere de gümrük vergisini yükseltmeyi değerlendirdiğine dikkat çeken yetkili, "Sektörün ABD'ye ihracatında önemli ya da mühim bir etkisi olacağını düşünmüyorum" dedi.

Türkiye otomotiv ana sanayi ve tedarik sanayi dünya geneline üretim yapıyor. Tofaş Doblo modelini, Toyota ise C-HR modelini Sakarya'da üretip ABD'ye ihraç ediyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)