Türkler arazici çıktı!

Türkler arazici çıktı!

access_time17 Aralık 2012 08:12
Türk tüketicisi arazi aracında rekor kırdı
Türkiye'de 4x4'lere ilgi yoğunlaşıyor. Satış rakamlarında öne çıkan arazi araçları Türk sürücüler tarafından seviliyor. Zaman'ın haberine göre, Türk tüketicisinin otomobil tercihinde önemli değişimler yaşanıyor. Son yıllarda bütün üreticiler için kurtuluş reçetelerinden biri olan ve eski adıyla 4x4 olarak bilinen SUV sınıfı Türkiye'de de yükselişini sürdürüyor. 11 aylık dönemde satılan 100 binek aracın 11'i bu sınıfta gerçekleşirken yıl sonunda satış rakamının 61 bin olması bekleniyor. 
 
Türk tüketicisinin otomobil tercihinde önemli değişimler yaşanıyor. Bireysel otomobil müşterisi Avrupa'ya paralel bir eğilim sergiliyor. Son yıllarda bütün markalar için kurtuluş reçetelerinden biri olan SUV ve Crossover (her iki sınıfın eski adı 4x4 idi) sınıfı Türkiye'de de yükselişini sürdürüyor. 2009'da 24,7 bin, 2010'da 42 bin, 2011'de 59,9 bin adet satılan bu sınıf araçların payı 2012'nin 11 ayında 52 bin 251'le en yüksek düzeye çıktı. Böylece satılan 100 binek aracın 11'i bu sınıfta gerçekleşti. Aralık ayındaki satışlarla birlikte yıl sonunda bu rakamın 61 bin olması bekleniyor.  
 
Bu araçlara yönelik ilgi artışında araçların trafikte sağladığı avantajlar ve model arzı önemli bir yer tutuyor. Hemen her markanın en az bir modelle dahil olduğu sınıfta Türk tüketicisi için 66 farklı seçenek bulunuyor. Ancak vergi oranlarındaki değişim ve özellikle geçen yıl 2 litre motorlar için getirilen ÖTV artışı 4x4 sınıfının SUV ve Crossover'a dönüşmesinde etkili oldu. Bu modeller üzerinde ortaya çıkan yeni nesil küçük motor alternatifleri satışlarda aslan payını alıyor. Ne var ki istisnalar dışında küçük hacimli motorlar genellikle 4x4 çekiş sistemi ile bir araya getirilmiyor. Listenin ilk sıralarındaki modellerin 4x4 oranları da bunu destekliyor. İlk sırada bulunan Qashqai'de yılbaşından bugüne sadece 23 adet 4x4 versiyon satılırken, Yeti'de bu rakam sadece 1. Hızlı yükselen modellerden biri olan Hyundai ix35'te satışların yüzde 7'si 4x4 olurken Tiguan ve Duster'da bu oran yüzde 25'e, Captiva'da ise yüzde 43'e ulaşıyor.
 
Geçmişi uzun yıllara dayanan klasik 4x4 modellerinin vergi, yakıt tüketimi gibi etkiler yüzünden satışlarda çok gerilere inerken lüks sınıftaki bazı araçların pazarın ilk 20 modeli arasında yer alması Türkiye'nin alım gücünü göstermesi açısından önemli. Land Rover, Jeep, Ssangyong'da tüm modeller SUV sınıfından oluşuyor. Kia, Chevrolet, Hyundai, İnfiniti, Honda, Mazda, Mitsubishi, Subaru gibi markaların en çok satılan birinci, ikinci ya da üçüncü modeli bir SUV. Mini ve Porsche gibi başka uzun yıllar farklı bir imaja sahip iki markanın da Türkiye'deki satışlarda ilk sırasında bu sınıf modeller yer alıyor. Genelde Koreli markalar Türkiye'de bu sınıfta öne çıkmasına rağmen aynı menşeli Renault Koleos ve Opel Antara'da başarı düzeyi çok düşük.
 
Pazarda öne çıkan modellerin ağırlıklı olarak 40-70 bin fiyat aralığına odaklandığı da görülebiliyor. Yeni nesil (crossover) SUV'lerin oluşumunda öncü rol üstlenen pazar lideri konumundaki Nissan Qashqai'yi ekonomik bir tercih olarak öne çıkan Dacia Duster izliyor. Her iki modelin özellikle görünmeyen birçok ortak teknolojiyi ortak kullandığını söylemek mümkün. Pazarın 3.’sü Hyundai ix35 ile 4.’sü Kia Sportage’ın ‘kardeş' olduğunu 6. sıradaki Captiva'nın da Koreli olduğunu unutmamak gerekiyor. Beşinci sıradaki Tiguan ile 7. Yeti de ‘ortak platform' modeller arasında.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dolandırıcılar için otomobilini sattı!

Dolandırıcılar için otomobilini sattı!

access_time02 Ocak 2013 23:13

Kayseri'de telefonda kendisini polis olarak tanıtan kişilerin sözlerine inanarak otomobilini elden çıkardı

Nissan hedef büyüttü

Nissan hedef büyüttü

access_time02 Ocak 2013 08:56

Nissan CEO'su 2013'ü büyüme yılı olarak görüyor

Hangi araca ne kadar vergi ödenecek

Hangi araca ne kadar vergi ödenecek

access_time01 Ocak 2013 13:42

Otomobil ve benzeri araçlar için 2013 yılında 56 lira ile 18 bin 803 lira arasında vergi ödenecek

2013'ün göz alıcı yeni modelleri

2013'ün göz alıcı yeni modelleri

access_time31 Aralık 2012 15:57

Eylül ayında başlayan, Ekim ve Kasım'da devam eden yeni model atağı 2013 yılında ise zirve yapacak

YORUM YAP

YORUMLAR (0)