Türkler işine artık uçarak gidecek

Türkler işine artık uçarak gidecek

access_time27 Ocak 2015 12:37
İki kişilik hava araçları yakın zamanda İstanbul gibi kentlerin üzerinde uçmaya başlayabilir
ABD ve Avrupa ülkelerinde kullanımı giderek yaygınlaşan  Gyroplane tipi hava araçları Türkiye’de satışa sunulmaya başlandı. Sportif Hava Araçları sınıfına giren bu tür araçları uçurmak için ise bir dizi eğitimden geçilmesi gerekiyor. 25 saatlik pratik ve 25 saatlik bir teorik eğitim sonucunda girilen sınavdan başarılı olanlar bu araçları uçurabiliyor. Firmalar müşterilerine aracı pazarlarken şehir trafiğinden kurtulmalarını vaat ediyor ancak bu tür hava araçları istedikleri gibi uçamıyor. Sivil Havacılık Müdürlüğü (SHGM) tarafından 1987 yılında yürürlüğe giren Çok Hafif Araçları İşletme Yönetmeliği’ne göre aracı uçuracak kişinin en az motorlu hava aracı pilotluk lisansının bulunması gerekiyor. Ayrıca bu kişilerin aracı uçurabileceği alanlar oldukça kısıtlı.

Bu araçlara vergi yok

Yerleşim yerleri üzerinde uçmak için özel izin gerekiyor. Çünkü bu alanlarda özel ve askeri uçuşa yasak bölgeler bulunuyor. Yani isteyen istediği alanda uçamıyor. Trafiği sona erdirmeyi planlayan Gyroplane serisi uçakların inişi için 10 metrekarelik bir alana ihtiyaç varken, kalkış için en az 100 metrekarelik alana ihtiyaç duyuyor. Bu tür hava araçları 500 kg ağırlığın altında olduğu için özel uçaklara göre vergi avantajına sahip. 4 kişilik özel uçaklar senelik 5 bin Euro vergi öderken Gyroplane tipi araçlar vergi ödemiyor. Bu araçların tek masrafı senelik 500 Euroluk bir bakım ücreti. Türkiye’de satışa sunulan model ise Calidüs. Bu model aracın fiyatı ise 60 bin euro. Bu araç saatte 145 KM/h yapabiliyor. 200 Km mesafede 15 litre kurşunsuz benzin tüketiyor ve 5 saat havada kalabiliyor. Bu araçları uçurabilmek için gidilen kursların fiyatı ise 10 bin ila 30 bin lira arasında.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

1 Mayıs'ta toplu taşıma ücretsiz olacak

1 Mayıs'ta toplu taşıma ücretsiz olacak

access_time30 Nisan 2024 00:52

Cumhurbaşkanlığı kararıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Ankara, İstanbul ve İzmir'de toplu ulaşım ücretsiz olacak.

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

YORUM YAP

YORUMLAR (0)