UTV tam bir iş aracı

UTV tam bir iş aracı

access_time21 Mayıs 2014 10:19
Şile’de Alp Ali Şen’in geçirdiği kazada hayatını kaybetmesinin ardından gözler UTV tipi araçlara çevrildi. Peki bu araçlar güvenli mi?
Eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen’in 17 yaşındaki torunu Alp Ali Şen’in, İstanbul Şile’de geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetmesinin ardından UTV tipi araçların güvenli olup olmadığı ve ne tür özelliklere sahip olduğu gündeme geldi. Genellikle hobi amaçlı ve arazide kullanılmak üzere üretilen, motosiklet özellikleri ağır basan ATV’ler, yine motosiklet ehliyetiyle kullanılabilen araçlardan. UTV ise, ATV’nin aksine, direksiyona sahip, normal binek araçlar gibi yan yana oturma düzeneği sunan, genelde traktör gibi bir “iş aracı” olarak değerlendiriliyor. Hatta UTV’lerin bir bölümü, “traktör” olarak değerlendiriliyor. İşte, ATV ile UTV arasındaki farklar ve bu araçların dikkat çekici özellikleri:

Direksiyonlu araçlar

Çok fonksiyonlu arazi aracı olarak da adlandırılan ATV’ler (All Terrain Vehicle), kullanım ve motor özellikleri açısından dört tekerlekli motosikletler diye de biliniyor. Genelde tek kişilik olan bu araçlar, Türkiye’de toprak yollar ve arazilerde gezi amaçlı olarak değerlendirilirken, Avrupa’da “tip onayı”na sahip olanları plakalandırılarak, şehir içinde de trafiğe çıkabiliyor.
UTV’ler ise, ATV’lerden daha büyük ve direksiyonla kullanılabilen araçlar. Traktör benzeri araçlar olduğu için daha çok bahçe, tarla, çiftlik gibi yerlerde kullanılmak üzere imal edilmiş. Farklı fonksiyonlara sahip, örneğin kurtarma aracı, ambulans, itfaiye gibi üstyapılara da izin veren araçlar. Normal araçlar gibi yan yana iki kişinin oturabildiği, hatta dört ve altı kişilik de olabilen UTV’lerin de “tip onayı”na sahip olanları, Türkiye’de plakalandırılarak trafiğe çıkartılabiliyor.

10 ila 80 bin TL arasında satılıyor

-ATV tipi araçlar, motosiklet sınıfına girdiğinden, “A2” denilen motosiklet ehliyetiyle kullanılaıbiliyor. Bununla birlikte UTV’ler ise ruhsatlandırma ve tescil aşamalarında iki farklı araç olarak görünüyor. Nitekim bazı UTV araçları Türkiye’ye “motosiklet” olarak getirilip, o şekilde ruhsatlandırılıyor. Dolayısıyla A2 sınıfı motosiklet ehliyeti yeterli olabiliyor. Ancak görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar, kimi UTV modellerinin “traktör” ya da “otomobil” sınıfında ithal edildiğini, bu şekildeki araçların da B ya da “F” yani traktör sınıfı ehliyetleriyle kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

-ATV ve UTV’lerin Çin’den gelen modelleri de bulunurken, ATV fiyatları 3-60 bin TL, UTV fiyatlarıysa 10 bin TL’den başlayıp 80 bin liraya kadar   ulaşabiliyor. 

Hızları 130 km’ye çıkıyor

ATV tipi araçların, güvenlik amacıyla motosiklet gibi kaskla kullanılması gerekiyor. Motor güçleri ve hacimlerine göre 80-90 km/s’ye kadar hız yapabiliyor. Ancak iz genişliği dar olduğundan, dikkatli kullanılması gerekiyor.
UTV’ler ise daha geniş olmalarına karşın, motor güçleri ve tiplerine bağlı olarak nedeniyle daha yüksek hızlara çıkabiliyor. Dizel ve elektrikli de olabilen UTV’lerin bazılarının, saatte 130 km hız yapabildiği belirtiliyor. Yine uzmanlar, bu tip araçların güvenlik kafesi olmasına rağmen, yine de kaskla kullanılması ve emniyet kemerlerinin mutlaka takılı olması gerektiğinin altını çiziyorlar. Zira UTV’lerde emniyet kemeri bulunuyor. Bununla birlikte ATV ve UTV tipi araçların kullanım kitapçıklarının yanı sıra ilanlarında “oyuncak değildir” ibaresi dikkat çekiyor. (Milliyet)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)