Volkan'a ÖTV şoku!

Volkan'a ÖTV şoku!

access_time26 Şubat 2013 11:32
Milli kaleci Volkan Demirel'in 1 milyon TL'lik Ferrari Californiası da düşük ÖTV'li çıktı
Fenerbahçe ve milli takımın başarılı kalecisi Volkan Demirel’in Ferrari’si de ‘düşük ÖTV’li çıktı. Habertürk'ten Hakan Özenen'in haberine göre  Geçtiğimiz günlerde ‘1 Milyon TL’lik Ferrari Aldı” haberleriyle magazin sayfalarında yer alan Volkan Demirel’in satın aldığı otomobilin fiyatının, yatırılan ÖTV miktarından hesaplandığında, resmi satış fiyatından 240 bin TL daha ucuz olduğu ortaya çıktı. Grey market olarak anılan ‘özel’ bir ithalatçıdan satın alınan otomobilin ilk sahibinin de Volkan Demirel değil bir tekstil şirketi olduğu, Demirel’e satışın noter kanalıyla yapıldığı anlaşıldı.
ÖTV’DEN ÖTÜRÜ DAHA UCUZ
Maliye Bakanlığı’nın yasal boşluklardan ötürü bir türlü engelleyemediği ‘ÖTV hırsızlığı’ otomobil sahiplerine ucuzluk olarak yansıtılıyor. Ancak süper lüks otomobillerin ucuzlatılması operasyonunda ‘sponsorluğu’ devlet yapıyor. Volkan Demirel’in satın aldığı Ferrari California marka aracın resmi ithalatçısındaki satış fiyatı aksesuvarlar hariç hesaplandığında 1 milyon Türk Lirası. Volkan Demirel’in satın aldığı aracın fiyatı ise bu araç adına yatırılmış olan vergilerden yola çıkılarak hesaplandığında 760 bin Türk Lirası. Üstelik Volkan, Ferrari’sini, kadranında ‘0’ km görünüyorsa da teknik olarak ‘kullanılmış olarak’ satın almış.
VOLKAN’A CEZA YOK
Bu tür vergi kaçırmalarda araç sahipleri değil satıcılar sorumlu tutuluyor. Maliye kısa bir süre önce, bu tür ÖTV yolsuzlukları yaptığını tespit ettiği şirketlere milyon liralık cezalar göndermeye başladı. Ancak müşteriye faturayı kesen son şirketin sahipleri genellikle ‘kimsesizler ya da evsizler’ oldukları için bu cezalar da ‘kâğıt üstünde’ kalıyor.
23 Ocak 2013’te trafiğe, 2012 model olarak kaydedilen 460 beygirlik Ferrari’nin trafik kayıtlarındaki ilk sahibi Volkan değil, ‘Neba Tekstil’ adında bir şirket görünüyor.
ÖTV NASIL KAÇIRILIYOR?
Yurtdışındaki bir galeriden satın alınan araç Türkiye’ye, satın alındığı fatura zerinden ithal ediliyor. Gümrükler işi sıkı tuttuğu için burada vergi kaçırmak mümkün değil. Aracın KDV’si gerçek değeri üzerinden ödeniyor. Ancak araç Türkiye’ye girdikten sonra, ithalatçı firmanın ‘kâğıt üzerinde’ki ‘bayileri’ arasında her seferinde en az yüzde 10 iskontoyla, yine ‘kâğıt üzerinde’ el değiştiriyor. Aracın fiyatı Volkan Demirel örneğinde olduğu gibi ‘resmi fiyatı’nın en az 100 bin TL altını düşürüldükten sonra, genellikle sahibi ‘kimsesiz’, ‘çoban’ ya da ‘sokakta yaşayan’ biri olan şirkete satılıyor, o şirket üzerinden de gerçek sahibine noter satışıyla devrediliyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

EV üreticilerine yatırım yapmak riskli

"EV üreticilerine yatırım yapmak riskli"

access_time08 Mayıs 2023 17:17

ABD’deki elektrikli araç üreticileri, efsane yatırımcı Warren Buffett'ın listesine giremiyor.

Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli

"Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli"

access_time07 Mart 2023 16:31

Tesla’nın son dönemki performansı üzerine yatırımcıları uyaran Morgan Stanley, makro belirsizlikle başa çıkmak için Ferrari hisselerini öneriyor.

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

access_time13 Şubat 2022 10:06

Kripto paralarla ödeme sistemi hızla genişliyor. Birçok şirket bu alanda hazırlık yaparken UBER CEO’su Khosrowshahi kripto ödemelerini "kesinlikle" kabul edeceklerini...

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

access_time15 Haziran 2021 17:26

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.'de Finans Direktörlüğü görevine Nilgün Aydın Türkücü getirildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)