Yaşı 20'yi dolduran araçlar trafikten çekilmeli

"Yaşı 20'yi dolduran araçlar trafikten çekilmeli"

access_time10 Nisan 2015 09:18
Türkiye'de 20 yaşın üzerindeki araçlar, çevreye verdiği zararın yanı sıra fren sistemindeki eksikliklerle büyük tehlike oluşturuyor
OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülan: "Türkiye'de 20 yaşın üzerindeki araçlar, çevreye verdiği zararın yanı sıra fren sistemindeki eksikliklerle büyük tehlike oluşturuyor"

"Bu araçların daha talep  göreceği pazarlara ihraç edilmesi ya da trafikten çekilmesi önerilerimizi belli  aralıklarla devlet yetkililerine aktarıyoruz" Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği  (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan, yaşı 20'yi dolduran araçların  çevre ve insan sağlığı açısından zararları göz önünde bulundurularak trafikten  çekilmesi gerektiğini söyledi.

Gülan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 16 yaşın üzerinde  hafif ticari ve binekOtomobil olmak üzere 3,5 milyon araç bulunduğunu anlattı.

Yeni üretilen araçların bir kilometredeki karbondioksit salınımının  120-130 gram olduğunu anlatan Gülan, "16 yaşın üzerindeki bir arabanın  karbondioksit salınımı 210 gramdır. Bu 90 gram civarındaki farkı 3,5 milyon  arabayla çarptığınızda temizlenmesi gereken karbondioksit salınımı çok yüksektir"  diye konuştu.

Gülan, AB raporuna göre 16 yaşın üzerindeki aracın çevreye verdiği  zararının temizletilmesi için harcanan paranın 8 bin 460 avro olduğunu, bu  bedelin herkes tarafından ödendiğini vurgulayarak, "Türkiye'de 20 yaşın  üzerindeki araçlar, çevreye verdiği zararın yanı sıra fren sistemindeki  eksikliklerle de büyük tehlike oluşturuyor" dedi. Eskiden 100 kilometre hızda 50 metrede durabilen araçların, bugün 30  metrelerde durabildiğine dikkati çeken Gülan, şöyle konuştu:

"Ekonomik ömrünü tamamlamış araçların yenilenmesi ülkeye çok büyük  katkı sağlayacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sürekli sunumlar yapıyoruz.  Bu konuyu İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına da  iletiyoruz çünkü bunun birkaç bakanlıkla ilgili konusu var. Bu konuda Ulaştırma,  Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 100 bin ağır vasıtayı satın alıp trafikten  çekme modeli başarılı olmuş ve çevreye önemli katkı sağlanmıştır. 20 yaşını  doldurmuş araçların da daha talep göreceği pazarlara ihraç edilmesi ya da  trafikten çekilmesi önerilerimizi belli aralıklarla devlet yetkililerine  aktarıyoruz."

Gülan, hurda araçlarla ilgili geçmiş yıllarda hayata geçirilen  uygulamaları hatırlatarak, belli yaşı geçen araçların trafikten çekilmesini  istediklerini sözlerine ekledi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

access_time03 Mayıs 2024 09:06

2024 Nisan döneminde, hafif ticari araç ve otomobil pazarı sırasıyla; yüzde 28,6 ve yüzde 20,61 oranında geriledi.

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)