'Yeni markalar Türkiye'ye gelmeli'

'Yeni markalar Türkiye'ye gelmeli'

access_time01 Kasım 2012 14:12
Bakan Nihat Ergün, ''Türkiye'de tüketicinin talebini karşılayacak yeni modellerin de üretime katılması gerekiyor'' dedi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de tüketicinin talebini karşılayacak yeni modellerin de üretime katılması gerektiğini belirterek, ''Yeni markaların Türkiye'de yatırım yapması, var olan yatırımların yeni modellerle zenginleşmesi gerekiyor'' dedi.
      Ergün, basın ve VIP gününde açılışı gerçekleştirilen İstanbul Autoshow 2012 fuarında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hedeflerine ulaşması için üretim yapısını değiştirmesi gerektiğini belirterek, ''Bu üretim yapısıyla hedeflerimize ulaşma imkanımız yok. Üretim yapımızın içine ileri teknoloji, yüksek katma değerli ürünleri koymamız lazım. Bu da Ar-Ge, teknolojik ilerlemeye verdiğimiz önem ile olacaktır'' diye konuştu.
      Her sektörde yeni bir aşamaya geçilmesi gerektiğini ifade eden Ergün, şunları kaydetti:
      ''Bu aşamaları geçmediğimiz sürece herhangi bir sektörü geliştirebilmemiz mümkün değil. 20 yıl önce aldığımız otomobillerin camları otomatik değildi. Sağ ayna opsiyoneldi. Bir ülkenin ekonomisi üretime, sanayiye dayanıyorsa, gerçek bir ekonomidir. Üretime dayanmayan ekonomiler, birtakım yeni değerler oluşturabilirler. Ama o değerler sanayi kadar kalıcı değildir. Sektörün Türkiye açısından öneminin farkındayız. Türkiye bir üretim, teknoloji merkezi olmalı. Türkiye aynı zamanda otomotiv sektörü için yeni markaların yaratıldığı bir merkez olmalı. Otomobil sahipliği düşük, dünya ortalamasının altındayız, ama sahip olma arzusu yüksek. Altyapı yatırımları da genç bir nüfusun olması da bunu teşvik ediyor. Türkiye'nin son 10 yıl içerisinde milli gelirinin artması, önümüzdeki 10 yıl içinde 25 bin dolarlık milli gelir düzeyine ulaşması da bu sektör açısından önemli. 10 yıl sonra Türkiye'nin iç pazarında muhtemelen 2 milyon araç satılacak.''
     
     ''Ürettiğimiz modeller içerdeki tüketicinin ihtiyacına kafi gelmiyor''
    
     Geçen yıl iç pazarda 600 bin araç satıldığını anımsatan Ergün, ''Bugün ana sanayiye bir mesaj vermek istiyorum; üretilen otomobillerin yüzde 75'ini ihraç ediyoruz ama tükettiğimiz otomobillerin yüzde 75'ini de ithal ediyoruz. Ürettiğimiz model ve markalar içerdeki tüketicinin ihtiyacına kafi gelmiyor. Yeni markaların Türkiye'de yatırım yapması, var olan yatırımların yeni modellerle zenginleşmesi gerekiyor. Türkiye'de tüketicinin talebini karşılayacak yeni modellerin de üretime katılması gerekiyor'' diye konuştu.
      Ergün, ana üreticilerin Türkiye'de bir marka oluşturmayı milli görev olarak kabul ettiğini belirterek, şunları söyledi:
      ''Türkiye'nin 2023'te dünyada bazı alanlarda markaları olmalı ve dolaşmalı. Bunlardan biri de otomobil olmalı. Ana üreticilere 50 yıldır ortaklık yaptığınız ortaklar var. Tasarımı, markası bize ait olan yeni bir işi aynı ortakla yapabilmeliyiz. Bazı markalar kendilerine o kadar güvenir hale geldiler ki başkasının tasarımının arkasına bile markasını koyacak hale geldi. Bir marka oluşturmanın önemini sektörün görmesi lazım. Sektörün Türkiye açısından önemini biliyorum. Türk sanayisi içinde inovasyona açık en önemli sektör. Türkiye'de Ar-Ge'ye en çok önem veren sektör. Bu tür fuarlar sektörün gücünü göstermek açısından önemli. Bu güç gösterisinin içerisinde Türkiye'de otomotiv sanayisi bütün halde yer almalı.''

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

access_time30 Nisan 2023 15:45

Türk otomotiv sektörü firmaları Brezilya'daki "Automec Feira" fuarına katıldı.

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

access_time17 Ekim 2021 21:19

ABD'nin Florida eyaletinin Miami kentindeki Miami Beach Convention Center'da düzenlenen Miami Uluslararası Otomobil Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

access_time13 Eylül 2021 13:18

Autoshow 2021 Mobility Fuarı, 14-26 Eylül tarihlerinde dijital ortamda ziyarete açılıyor.

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

access_time26 Ağustos 2021 03:41

Katar Turizm ile Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı (GIMS) arasında ortaklık anlaşması imzalandı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)