Yeni MINI ve Toyota Verso Türklerle geliştirildi

Yeni MINI ve Toyota Verso Türklerle geliştirildi

access_time17 Şubat 2014 04:25
Global otomotiv endüstrisinde başarılı işlere imza atan Türklerin sayısı hızla artıyor. Bu isimlere Tolga Karaduman ve Mehmet Kılıç da eklendi
Türk tasarımcı ve mühendisleri, dünya otomotiv sektöründe başarıdan başarıya koşuyor. Emre Özpeynirci'nin konuyla ilgili Hürriyet'te yayımlanan haberi şöyle:

Global otomotiv endüstrisinde başarılı işlere imza atan Türklerin sayısı hızla artıyor. Bugüne kadar tasarımcısından, mühendisine bir çok Türk uluslararası markalarda önemli görevler üstlenirken bu kişilere son dönemde Tolga Karaduman ve Mehmet Kılıç ismi de eklendi. Karaduman, yenilenen MINI’nin tüm elektrik ve elektronik donanımlarını geliştirirken, Kılıç ise yeni Toyota Verso’yu hayata geçirdi.

HEM BÜYÜDÜ HEM CİMRİLEŞTİ

Bir otomobil devrimi başlatan Sir Alec Issigonis’in tasarladığı ve günümüze kadar dünyada 7.8 milyon adetlik satışa ulaşan MINI markası “temellerine”sadık kalarak 910 milyon dolara yenilendi. Nisanda  tamamen yenilediği  4’üncü nesil MINI, MINI Cooper ve MINI Cooper D  seçeneklerini Avrupa ile eşzamanlı Türkiye’de de pazara sürecek olan markanın hedefinde 5 kapılı yeni MINI versiyonları da üretmek var. Halen İngiltere ve Avusturya’da üretilen MINI’nin 4’üncü neslinde orjinal versiyondan simge haline gelmiş stil, oranlar ve gövde yapısı evrimsel bir yaklaşımla iyileştirildi. Altıgen radyatör ızgarası, farlar, stop lambaları, sinyalizasyon öğeleri ve otomobili çevreleyen siyah gövde elemanları gibi karakteristik tasarım özellikleri daha da belirginleştirildi.

Araç , meraklılarına 5 gövde renk seçeneği ve ek ücretsiz alınabilen kontrast renkte tavan ile sunulacak. Porto Riko’da uluslararası test sürüşleri yapılan araç öncekinden 98 mm uzun, 44 mm geniş ve 7 mm  daha yüksek. 4 koltukta da konfor artırılırken, yeni koltuk tasarımı ile önde daha geniş ayar aralığı ve arkada daha geniş koltuk yüzeyi (+23 mm) sunuyor. Bagaj hacmi 51 litre artırılarak 211 litreye yükseltilirken arka koltuk sırt dayaması 60:40 katlanabilir hale getirilmiş. Araçta eskisine göre ortalama yüzde 27  tasarruflu her biri TwinPower Turbo Teknolojisine sahip 3 yeni motor seçenekleri mevcut. 3 silindir 1.5 litre benzinli 136 beygirlik Cooper, 4 silindirli 2 litre benzinli 192 beygir Cooper S ve 3 silindir 1.5 litre dizel 116 beygir Cooper D  6 ileri otomatik şanzıman standartla gelecekler.

MINI TÜRK

Yaklaşık 12 yıldır BMW AG’de çalışan elektronik mühendisi Tolga Karaduman 4’üncü nesil MINI’nin  elektrik ve elektronik donanımlarını yeniledi. BMW 2 ve 4 serisinin elektronik donanım projelerinde de çalışan Karaduman’a BMW Grubu  yeni üreteceği bir aracın sorumluluğunu vermiş durumda. Artık tüm otomobillerde elektrik ve elektronik aksamın hızla arttığına dikkat çeken Karaduman  tüketicilerin tercihlerinde de bu özelliklerin önem taşıdığını belirtti.

HEM GELİŞTİRDİK HEM URETIYORUZ

Toyota’nın Türkiye’de ürettiği MPV sıfında yer alan modeli Verso’nun yeni turbo dizel motorlu versiyonu uluslararası basına Nice’te tanıtıldı. Avrupa’da tasarlanan ve Toyota Türkiye Adapazarı Fabrikası’nda üretilen Verso 1.6 dizelde geliştirilmiş geniş ve kullanışlı iç hacim ile aile otomobili kimliği vurgulanırken, C-MPV segmentine yeni bir soluk getirmesi de amaçlanıyor. Toyota ve BMW işbirliği ile geliştirilen 112 beygir gücündeki 1.6 dizelde, 6 ileri vitesli şanzıman kullanılırken, Euro 5 uyumlu motor 4,5 lt/100 km’lik düşük yakıt tüketimi ve 119 gr/km CO2 emisyonu ile de benzerlerinden hemen ayrılıyor. Ayrıca Verso da bulunan Start&Stop sistemiyle de, araç tam durma konumuna geldiğinde motoru kapatarak yakıt tasarrufu sağlanıyor. Verso 1,6 lt D-4D Türkiye’de 79.800 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Hem yeni Verso’nun hem de ilk dizel motorlu versiyonunu geliştiren ekibin başında Mehmet Kılıç isimli Türk bulunuyor. Toyota AR-GE Merkezi Kıdemli Proje Yöneticisi Mehmet Kılıç, 2010 yılı sonunda Avrupa’da tasarlanıp, geliştirilmek üzere onay almış 2013 Verso modelinin “Assistant Chief Engineer- Baş Mühendis Yardımcısı” pozisyonuna tayin edildi. Mehmet Kılıç Toyota organizasyonu içerisinde bu göreve tayin edilen  “Japon olmayan, Avrupalı ve Türk” ilk kişi ünvanına sahip. 

İTİCİ GÜÇ OLACAK

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’de üretilen Verso 1.6 lt D-4D modelinin de satışa başlanmasıyla yenilenmiş tüm Toyota modellerinin daralan pazarda Toyota marka gücünü artıracağını ve satış için itici bir güç olacağını belirterek “Verso çok fonksiyonel bir aile otomobili ve yeni dizel motor ile hedef müşteri grubumuzu genişletmeyi amaçlıyoruz” dedi. Toyota Avrupa Ürün İletişimi Kıdemli Yöneticisi Bart Eelen de,  “Motor donanımı sadece sürücü için değildi. Bizim gibi teknik odaklı ve bizim düşüncemiz paralelinde bir ortak şirket bulmak istedik. BMW Group ideal bir ortak oldu” diye konuştu.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Yerli otomobil test aşamasında

Yerli otomobil test aşamasında

access_time05 Mart 2016 07:49

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobilde 30-40 araçlık test filosu üretileceğini söyledi

Yeni yılda el yakacak

Yeni yılda el yakacak

access_time31 Aralık 2015 14:10

2016 model araçların gelmesiyle sıfır otomobilde fiyatlar artacak. Bu artış ikinci el otomobil fiyatlarını da yukarıya çekecek

Konuşan Murat 124 ilgi çekiyor

"Konuşan" Murat 124 ilgi çekiyor

access_time27 Aralık 2015 15:02

Antalya'da düzenlenen "Murat 124" buluşması etkinliğinde, birbirinden renkli ve özellikli otomobiller sergilendi

Yılbaşı için otobüs biletleri tükendi

Yılbaşı için otobüs biletleri tükendi

access_time27 Aralık 2015 11:40

Yılbaşı tatilinde 8 milyon yolcu taşımayı hedefleyen otobüs firmaları, vatandaşların mağdur olmaması için 4 bin 500 ek sefer düzenleyecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)