Yeni oyuncular şart

Yeni oyuncular şart

access_time16 Nisan 2013 14:15
Tofaş Ceo'su Kamil Başaran, 2023 yılı hedefleri gerçekleşmesi için oyuncu sayısı artırılmalıdır
TOFAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, 2023 yılında 4 milyon araç üretim hedefi için mevcut oyuncuların hiçbirinin bu talebi karşılayacak durumda bulunmaması nedeniyle ülkede oyuncu sayısının artmasının şart olduğunu ve dolayısıyla yabancı yatırımın mutlaka gerektiğini söyledi. Başaran, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yatırım Kulübü tarafından, üniversitenin Maçka Kampüsü'nde düzenlenen İş ve Yatırım Alanında Küresel Fırsatlar (GOBI) organizasyonunun "Neden Türkiye'de Yatırım" konulu panelinde, yatırımcıyı sadece yabancı yatırımcı olarak görmediğini, içeride de önemli yatırım yapacak kapasitede profiller bulunduğunu söyledi.Ülkeye duyulan güven ve ekonomik istikrarın yatırım yapmak için önemli olduğunu ifade eden Başaran, Türkiye'nin bu göstergelerinin olumlu olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerinin sanayiye bir heyecan verdiğini kaydeden Başaran, "Bu hedefler içinde otomotiv sektörünün 4 milyon araç üretimi yapması, bunun 3 milyon adedini ihraç etmesi ve 500 milyar dolarlık toplam ihracatın 75 milyar dolarının otomotiv sanayinden gelecek olması önemli hedefler. Biraz aşağı biraz yukarı olması önemli değil. Ama hedefler sanayiyi iten, heyecanlandıran, kaynaklarını buraya doğru yönlendiren ögeler" dedi.
Başaran, 4 milyon araç üretimi hedefi için mevcut oyuncuların hiçbirinin bu talebi karşılayacak durumda bulunmadığını, bu nedenle ülkede oyuncu sayısının artmasının şart olduğunu, dolayısıyla yabancı yatırımın mutlaka gerektiğini savundu.
Türkiye'nin otomotiv sektöründe küresel bir oyuncu olma yolunda ilerlediğini kaydeden Başaran, "Otomotiv sektöründe iç pazar çok önemli. 2023'e giden yolda yatırım çekmek için iç pazarımızı büyütmüş olmalıyız. Son 4 senede 700 binin üzerinde bir iç pazar var. Bu sene çok büyük yanlışlar yapılmadığı ve ekonomik göstergeler bu şekilde devam ettiği takdirde tüm otomotiv tarihinin rekoru kırılabilir" diye konuştu.
  
     Vergi, ihracatla beraber bugünkü düzende gidebilir
Ülke ekonomisi açısından dış ticaret açığının önemine değinen Başaran, otomobil sektörünün büyük dinamikleri ve potansiyeliyle bu durumu dış ticaret fazlası veren bir hale getirmesi gerektiğini söyledi.
TOFAŞ'ın 2012 senesinde dış ticaret fazlasının 384 milyon dolar olduğunu ve son 10 senede tüm otomotiv sektörünün dış ticaret açığı 2,2 milyar dolar iken TOFAŞ'ın ekonomiye katkısının 3,2 milyar dolar olduğunun bilgisini veren Başaran, şunları kaydetti:
"Bizim yabancılarla, dış üreticilerle beraber yerli üretimde hiçbir maliyet avantajımız yok. Aksine lojistik maliyetleri de üzerine koyarsanız dezavantajımız var. Enerji de çok pahalı Türkiye'de. Peki rekabeti nereden sağlayacağız- Tek şey var; ucuz işgücü. Yıllardır oradan taşıyoruz; Ar-Ge devreye girene kadar
Rekabeti artırmak için Türkiye'nin tek avantajı Ar-Ge'dir. Hiçbir sektörde Ar-Ge'siz vaziyette ülkenin geleceğinin çizilmesi mümkün değildir. Özellikle otomotiv sektöründe maliyette en büyük farkı getirecek olan Ar-Ge'dir. Ar-Ge'den sonraki aşama da markadır. O marka olmak için de daha büyük düşünmemiz lazım."
Yabancı yatırımcının dışarıdan ülkeye baktığında, iç pazar büyüklüğüyle beraber üretim yapabileceğini görmesi ve rekabetçi üretim yapacağını hissetmesinden sonra Türkiye'ye yatırım yapacağını ve Ar-Ge'sini getireceğini belirten Başaran, "İnovasyon, tasarım ve Ar-Ge el ele vermiş bir üçlü. İnovasyonu ve tasarımları çok büyük kuruluşların yapacağına inancımız eskisi kadar güçlü değil. Şimdi artık inovasyon ve tasarım çok daha ufak noktalardan, ufak kuruluşlardan çıkıyor" ifadelerini kullandı.
Başaran, vergilere ilişkin bir soruya da, "Bu sizi birinci derecede çok fazla ilgilendirmiyor. Tüm sektörler için de geçerli olabilir, bizim öngördüğümüz modelde sanayinin yüzde 30'unu iç pazara verirken, yüzde 70'ini ihracat etmesi lazım. Bu model çalıştığı takdirde Türkiye'deki mevcut vergi düzeninin dezavantajlarını ortadan kaldırabiliyor. Ama ne zamanki sadece iç pazara dönüyorsunuz o zaman iç pazar gerçeği ile yatırım ihracatsız vaziyette çok fizibıl halde çıkmıyor. Sadece iç pazarın ölçekleri içinde kalırsak hiçbir şekilde ürün ömrü olarak 7 senelik ömürde iç pazarın dinamikleri bunu ayakta tutmaya yetmiyor. Vergi, ihracatla beraber bugünkü düzende gidebilir" yanıtını verdi. CNN Türk Haber Spikeri Burak Törün'ün moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çağan da bilişimin gelişmediği bir ülkenin ekonomisinin gelişmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Türkiye'nin bilişim sektöründe ciddi potansiyeli bulunduğunu belirten Çağan, giriş eşiği çok düşük olan bilişim sektörünün gelmekte olan çok sayıda gencin iş hayatına kazandırılması açısından önemli olacağını söyledi PwC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Lideri Hüsnü Can Dinçsoy ise "Birleşme ve satın almalarda Türkiye şu anda olması gereken ve içinde yaşanması gereken bir ülke. Çünkü çok fazla işlem oluyor" dedi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)