Yerli oto için ÖTV farkı kapatılmalı

Yerli oto için ÖTV farkı kapatılmalı

access_time18 Şubat 2013 15:19
Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yerli oto için binek ve hafif ticari araçlar arasındaki ÖTV farkının kapatılması gerektiğini söyledi
CNBC-e'de Finans Cafe programına katılan Kibar Holding CEO'su Ali Kibar, Melda Yücel Kocaalp'in sorularını yanıtladı.

Yerli otomobil üretimiyle ilgili olarak konuşan Kibar, binek araçlarda ÖTV'nin yüzde 40, hafif ticari araçlarda ise yüzde 15 olduğunu hatırlattı ve "Eğer binek aracında yatırım arzu ediliyorsa, yerli bir marka bunu yapsın deniyorsa, bu aradaki yüzde 25'lik makasın kapatılması, buna bir çözüm bulunması lazım" dedi.

Kibar, "Bu çözüm bulunurken de uluslararası anlaşmalara riayet edecek şekilde bunu şekillendirmek gerekiyor" diye ekledi.

Sektörde sadece üst segmentteki bir araç için üretim bandı yatırımın maliyetinin 1 milyar 150 milyon euro olduğunu söyleyen Kibar, sıfırdan bir markayı piyasada oluşturmanın ayrı maliyet olduğunu kaydetti.

Kibar, Hyundai Assan olarak motor üretimine yönelik çalışmaları olduğunu belirtti.

KUR SAVAŞI

Kur savaşı tartışmalarıyla ilgili olarak Türkiye'nin ister istemez bölgesel kurlardan etkilendiğini belirten Kibar, Türkiye'nin Avrupa'ya ihracat yaparken rekabetçi kurunın 1,30 1,35 seviyesindeki dolar/euro aralığından geçtiğini söyledi.

Türkiye'nin bölgede ekonomik anlamda canlılığını sürdüren tek ülke olduğunu belirten Kibar, "Yabancı ülkelerin içinde bulunduğu sıkıntılar buradaki yabancı paraların Türkiye'ye gelmesine neden oluyor. Bu da kurun üzerinde ister istemez bir dengeleme sürecine neden oluyor" dedi.

MERKEZ BANKASI

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yarın yapacağı toplantıyla ilgili beklentileri sorulduğunda Kibar, "Faizlerde iyileştirme yapabilir onun dışına mevcut politikaların devam etmesini bekliyorum" şeklinde konuştu.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Yerli otomobil test aşamasında

Yerli otomobil test aşamasında

access_time05 Mart 2016 07:49

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobilde 30-40 araçlık test filosu üretileceğini söyledi

Motorin fiyatlarına zam yapıldı

Motorin fiyatlarına zam yapıldı

access_time15 Şubat 2016 16:32

Geçen hafta yapılan indirimlerden sonra, motorin fiyatlarına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere zam yapıldı

Ehliyet alacaklar dikkat!

Ehliyet alacaklar dikkat!

access_time10 Şubat 2016 13:52

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinden alınan sağlık raporunun ücretsiz olduğunu vurguladı. Zekâ testi uygulanacak durumları açıkladı

VW 67 bin Caddy'yi geri çağırıyor

VW 67 bin Caddy'yi geri çağırıyor

access_time27 Ocak 2016 14:09

Volkswagen teknik bir hatadan dolayı Almanya genelinde 67 bin adet Caddy model ticari aracı geri çağırdı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)