Yerli otomobil Kocaeli'den

Yerli otomobil Kocaeli'den

access_time05 Ekim 2013 15:42
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yerli otomobil üretiminde Kocaeli'nin avantajlı olduğunu açıkladı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Türkiye’nin 2023 hedefine ulaşmasına en fazla katkı verecek olan şehirlerin başında Kocaeli’nin geldiğini belirterek, “Türkiye toplam ihracatının yüzde 9’undan fazlasını oluşturan Kocaeli’nin 2023 yılında yaklaşık 50 milyar dolar civarında bir ihracat rakamına ulaşacağını umut ediyorum” dedi
Kocaeli’nin lojistik ve gıda merkezi haline geleceğini belirten Ergün, “Ben Kocaeli’nin özellikle otomotiv sektöründe, dünya çapında bir üretim ve tasarım üssüne dönüşecek bir potansiyel taşıdığına da inanıyorum. Bu açıdan Kocaeli’nin Türkiye’nin ilk yerli otomobil markasını oluşturma ihtimalinin de yüksek olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Kocaeli’nde ağırladığı Milliyet’e şöyle konuştu:
“Kocaeli ülkemizdeki ekonomik ve sosyal kalkınmayı en iyi yansıtan şehirlerimizin başında gelmektedir. Kocaeli, tıpkı ülkemiz gibi, son 10 yılda çok önemli bir gelişim yaşamış, eğitimden sağlığa, ulaşımdan sanayileşmeye çok önemli yatırımlara sahne olmuş ve bir marka şehir haline gelmiştir. Türkiye’nin 2023 hedefine ulaşmasına en fazla katkı verecek olan şehirlerimizin başında Kocaeli gelmektedir. Kocaeli, ekonomilerde sanayi üretiminin ne kadar önemli olduğunun başlı başına bir kanıtıdır. Şehrimiz, yüzölçümü bakımından Ülkemizin en küçük illerinden biri olmakla birlikte, imalat sanayimize yapmış olduğu yaklaşık yüzde 13’lük katkı ile İstanbul’dan sonra gelen en büyük il konumundadır. Türkiye toplam ihracatının yüzde 9’undan fazlasını oluşturan Kocaeli’nin, yine bu oranlar üzerinden bir değerlendirme yapacak olursak, 2023 yılında yaklaşık 50 milyar dolar civarında bir ihracat rakamına ulaşacağını umut ediyorum.
Teşviklerden yararlanılmalı
Özellikle otomotiv, makine, ana metal ve kimya gibi kritik sektörlerde yapılan üretim dikkat çekicidir. 2010 yılında ihracat, 2002’ye göre 8 katına çıkmıştır. 2012 yılında 12.6 milyar dolara yakın ihracat yapan Kocaeli, ülkemizin en fazla ihracat yapan 2. şehri olmuştur. Kocaeli sanayisi burada da durmayacaktır ve çok daha yüksek katma değerli ve ileri teknolojili bir üretim yapısına geçecektir. Teşvik sistemimizin de ciddi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Kocaeli ilindeki yeni yatırımlar belirli şartları sağlamaları halinde genel teşvik uygulamaları kapsamında; KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetinden faydalanabilecektir. İlimiz bölgesel teşvik kapsamında 1. Bölge desteklerinden yararlanacak. OSB’lerde yapılacak yatırımlar veya sektörel işbirliğine dayalı entegrasyon yatırımları ise desteklerden 2. Bölgeymiş gibi yararlanacaktır. Ancak ben Kocaeli’nin ağırlıklı olarak büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik ve öncelikli yatırımlar alanında büyük ve stratejik yatırımlara ev sahipliği yapacağını düşünüyorum. Çünkü Kocaeli’nin hem coğrafi konumu hemde belirli sektörlerdeki kümelenmeler, büyük ölçekli ve stratejik yatırımların ilde yapılmasını avantajlı kılmaktadır.
Yabancı yatırımcılarla sık sık görüşüyoruz, onlara Türkiye’nin imkanlarını ve teşvik sistemini anlatıyoruz. Şu an birçok önemli firma, Türkiye’deki yatırım ortamını ve fırsatları değerlendiriyor. Elbette yabancı yatırımlar arttıkça, Kocaeli de bu yatırımlardan payını alacaktır. Ben Kocaeli’nin özellikle otomotiv sektöründe, dünya çapında bir üretim ve tasarım üssüne dönüşecek bir potansiyel taşıdığına inanıyorum. Bu açıdan, bu şehrin Türkiye’nin ilk yerli otomobil markasını oluşturma ihtimalinin de oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum.
Lojistik merkez haline geldi
Eğitim, sağlık, toplu konut gibi alanlarda, tüm şehirlerimizde olduğu Kocaeli’nde de önemli yatırımlar yapılıyor. Özellikle liman, demiryolu ve karayolu çalışmalarımızla birlikte, Kocaeli’ni bir lojistik merkezi haline getirdik. 150 yıllık bir rüya olan MARMARAY adım adım ilerliyor. Bu proje sadece Gebze ile Halkalı’yı birleştirmiyor. Proje tamamlanınca Kocaeli, Londra’dan Pekin’e kadar uzanan bir hatta önemli bir kavşak noktası olacaktır. İstanbul-İzmir yolunu önemli oranda kısaltacak Körfez Köprüsü Projesi’nin temelini Sayın Başbakanımızın da katıldığı bir törenle gerçekleştirdik. Proje, Kocaeli’nin trafik yükünü önemli oranda azaltacaktır. Bu köprü dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olacaktır.
Sanayiyi dışarı taşıdık
Kocaeli’nin tamamının imar planları yapıldı, uydu takip sistemi ile kaçak yapılaşma önlendi. Sekapark gibi, son derece başarılı bir projeye imza atıldı. Şehir merkezindeki büyük sanayi kuruluşlarının kent dışına çıkarılmaya başlandı. Yapılan arıtma tesisleriyle artık temiz bir Körfez var. Daha önce Kocaeli’nin hiçbir noktasında sahillerden faydalanamayan halkımız, yeniden denizle buluştu. Kocaeli sadece sanayinin başkenti olarak biliniyordu, bugün artık bir kültür ve turizm merkezi haline gelmeye başladı, deniz ve dağ turizminde cazibe merkezi oldu. 20 yıl atıl halde kalan Kartepe turizm merkezinde yaptığımız çalışmalar da, kış turizmi potansiyelini artırmaya başladı.
OSB bünyesinde üniversite
Biz de Bakanlık olarak, Kocaeli için çok önemli projeleri yürütmeye devam ediyoruz. Şehrimizde şu an için kurulu 13 Organize Sanayi Bölgesi’nin 11 tanesi faaliyete geçmiştir. Bu OSB’ler içinde kimya ve otomotiv yan sanayi gibi ihtisas OSB’lerin bulunması çok önemlidir. Biz bu bölgeleri nitelik olarak geliştirmek için önemli adımlar atıyoruz. Geçtiğimiz günlerde, OSB’lerimizde meslek liseleri kurulması amacıyla önemli bir toplantı gerçekleştirdik. TAYSAD OSB bünyesinde bir üniversite, Kimya İhtisas OSB bünyesinde ise bir meslek yüksekokulu kurulması için planlar yapılmıştır.”
Gıda merkezi olacak
Projlerinden birinin de Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olduğunu belirten, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Bu bölge, gıda sanayi için önemli bir kümelenme alanı olacaktır. Bu organize sanayi bölgesi, bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizle entegre bir şekilde çalışacak. Böylece hem tarım üretimi artacak, hem de üretimden oluşan katma değer artacaktır. Bölgede Osmanlı döneminde payitahtın gıda tedarikçisi olan Kandıra ve Karamürsel, artık Türkiye’nin nemli gıda merkezlerinden birisi olacak. Bu bölge ile ilgili kamulaştırma çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
Bilişim Vadisi geliyor
Kocaeli ve Türkiye için büyük önemi olan bir projenin de Silikon Vadisi’ne benzeyecek olan Bilişim Vadisi olduğunu belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Bu bölge sayesinde ülkemiz, uluslararası bilgi teknolojileri firmaları için üretim ve operasyon merkezi olacaktır. Daha da önemlisi bu sektörde, çok sayıda yerli firma kurulacaktır. Bu firmalar, uluslararası firmaların bölgesel ağlarını kullanarak yurt dışına açılma imkanları bulacaklardır. Bilişim Vadisi’nde yürütülecek projeler, ülkemizde hem kamu sektörünün hem de reel sektörün birçok önemli sorununa çözüm üretecektir. Bu bölgeyi bir teknoloji geliştirme bölgesi olarak tasarladık. Adeta bir ihtisas teknoparkı kurmuş olacağız. Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi ismini alacak bölgenin ve yönetici şirketin kurulumu tamamlanmıştır. Alan genişletmeyle ilgili çalışmalar devam etmektedir. En kısa sürede Bilişim Vadisi’nin altyapı çalışmalarına başlamış olacağız. Sonrasında da firmalara tahsis işlemlerini gerçekleştireceğiz. Intel, Cisco, Google, HP, Maxtor, Apple, Applied Materials, Oracle, ATİ gibi pek çok firmanın çıkış yerinin Silikon Vadisi olduğunu düşünürsek, bu projenin önemi çok daha iyi anlaşılacaktır” dedi.
Yıldızımız parlıyor
Vali Ercan Topaca, “Kocaeli, Türkiye’nin dünyaya açılan önemli bir penceresi, yıldızı gittikçe parlayan bir üretim ve teknoloji üssüdür” dedi
Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli’ni Milliyet Doğu Marmara’ya şöyle anlattı:  “Kocaeli, sanayi ağırlıklı bir kent olmasına rağmen, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisidir. Yerleşim yerlerinin hemen yanı başından başlayan eşsiz yeşil dokusu, Karadeniz kıyısındaki birbirinden güzel koyları ve tarihte yaşamış her medeniyetin eser ve izleri ile mutlaka görülmesi gereken bir ilimizdir. Kocaeli; petrokimya, otomotiv ve makine sanayi gibi sektörlerde Türkiye ekonomisine çok ciddi katkıların yapıldığı bir üretim ve teknoloji üssüdür. Ülkemizdeki sanayi üretiminin yüzde 10’u Kocaeli’de yapılmaktadır. En büyük 500 sanayi kuruluşunun 92’si Kocaelin’dedir. TÜPRAŞ Rafinerisi, Ford Otosan, Hyundai, Polisan, Marshall, ÇBS ve DYO gibi fabrikalar ile demir çelik sektörünün önemli şirketleri İlimizde faaliyet göstermektedir.
Vergide ikinci il
Ekonomik büyüklük ve teknolojideki değişim de dikkate alındığında Kocaeli’nin Türkiye ekonomisi içindeki payı güçlenerek devam edecektir. İstanbul’dan sonra en çok vergi ilimizde toplanmaktadır. Kocaeli’nde gerçekleşen ithalat ve ihracat miktarı ise yaklaşık 65 milyar dolar civarındadır. Kocaeli sadece sanayide değil, aynı zamanda bilimsel araştırmalar ve Ar-Ge çalışmalarında da öncü bir kenttir. TÜBİTAK yerleşkesinin ilimizde olması ve büyük firmaların Ar-Ge faaliyetlerini Kocaeli’nde yürütmesi, Kocaeli’yi bir inovasyon ve teknoloji üssü haline getirmektedir.
Doğa projeleri
Diğer taraftan, hızlı sanayileşme bazı sosyal sorunlar ile çevre sorunlarının da yaşanmasına yol açmaktadır. Bu kapsamda, ekonomik faaliyetleri engellemeden çevreyi ve doğayı koruyacak bazı dönüşüm projeleri de uygulanmaktadır. İnsan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek bir üretim konsepti oluşturulmuştur. Hava kalitesinin iyileştirilmesive İzmit Körfezi’nin temizlenmesi için önemli adımlar atılmıştır. Evsel ve endüstriyel atıkların arıtılma oranı yüzde 98 olup, birkaç yıl içinde yüzde 100’e çıkarılması öngörülmektedir.
 Kocaeli kenti her ne kadar sanayi kenti olarak ön plana çıksa da, aynı zamanda bir tarih ve kültür merkezidir. Tarihin ilk çağlarından beri insanların yaşadığı ve yerleştiği bir kent olan Kocaeli’de Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminden birçok nadide tarihi eser bulunmaktadır. Kasr-ı Hümayun, Atatürk ve Redif Müzesi, Orhan Camii, Yeni Cuma Camii, Fevziye Camii, Gebze’de bulunan Çoban Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi ile Körfez İlçesindeki Kayser Wilhem Köşkü görülmeye değer eserlerimizin başında gelmektedir. Netice olarak Kocaeli, Türkiye’nin dünyaya açılan önemli bir penceresi, yıldızı gittikçe parlayan bir üretim ve teknoloji üssüdür.”
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)