Yerli otoya sessiz ortak

Yerli otoya sessiz ortak

access_time23 Mayıs 2013 07:58
Yerli otoda hükümet istediğini bulamayınca destek olmak için adımlar atmaya başladı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’den bir yerli otomobil konusunda gerekirse devlet olarak yatırımcıya cesaret vermek için ‘altın hisse’ ile işin içinde olabileceklerini belirterek, “Yiğidi bulup baba yapacağız” dedi.
 Çağlayan, ekonomi basınıyla bir araya geldiği toplantıda, yerli otomobil konusunda mevcut teşviklerin yanında başka şartları da konuşabileceklerini belirterek, “Bu işi yapmaya kararlıyız. Gerekirse birçok ülkenin yaptığı gibi biz de devlet olarak yatırımcıya cesaret vermek için sessiz ortaklık veya altın hisse ile işin içinde oluruz. O ilk cansuyu noktasında çalışmamız olabilir” dedi.
 Bu konuda ortaya çıkan prototiplerin çoğunun hayal ettikleri şeyler olmadığını ifade eden Çağlayan, istedikleri şeyin Almanya’nın Mercedes ve BMW’si, Japonya’nın Toyota’sı gibi Türkiye’nin sembolü olacak bir marka yaratmak olduğunu söyledi.

‘Kıvılcımı çaktım’
Türkiye’nin bu gerçekleştirecek güçte olduğunu vurgulayan Çağlayan, “Yan sanayimiz otomobilin yüzde 85’ini yapabilecek güce sahip. Mesele şu... Yerli sanayimizin göbeği lisansı veren firmaya bağlı. Sektörün aktörleri kendi lisans aldığı firmanın onayı olmadan bir kuruş yatırım yapamaz” dedi.
 Yerli otomobil için altın hisse konusunda bir rakam veremeyeceğini ifade eden Çağlayan,  binek oto konusunda ısrarcı olmadıklarını, yerli marka otomobilin hafif ticari modelde veya elektrikli araçlarda da olabileceğini anlattı.
Türkiye’de yerli marka otomobili yapacak yatırımcı ile oturup bütün teşvik modellerinin görüşülebileceğini dile getiren Çağlayan, şunları dile getirdi:
“Bunu yapacak olanlar, Türkiye piyasasını bilmeli. Bizim amacımız bunun sadece Türkiye’de kullanılması değil, mutlaka ihracatının da yapılması.  Yatırımcı gelip der ki, ’Ben bu işe gireceğim ama benim şu taleplerim var’. Oturup masada bunları konuşuruz. Talebi görmek isteriz. Ben bir kıvılcım çaktım, bir işaret verdim. Şimdi girişimcileri bekliyoruz.”

Yerli oto psikolojik eşik
 Yerli otomobil yapılmazsa bunun Türkiye’nin sonu olmayacağını söyleyen Çağlayan, ancak yerli otonun aşılması gereken psikolojik bir eşik olduğunu söyledi.
 
ALTIN HİSSE, SESSİZ ORTAK NEDİR?
Şirketlerde karar alma sürecinde belirleyici durumda bulunan ve genelde miktarı az olsa da önemli imtiyazlara sahip hisselere altın hisse adı veriliyor. Genellikle stratejik önemdeki, ülke ekonomisi açısından büyük öneme sahip kuruluşların özelleştirilmeleri sırasında kullanılıyor. Devlete kamu çıkarının korunması imkânı sağlıyor.
 Sessiz ortak ise yönetime katılmasa da sermaye sağlayan, zararı omuzlayan ve gerektiğinde yön gösteren hissedara deniliyor.
 
Volkswagen mayıs sonu geliyor, hafif ticari düşünüyor
 Türkiye’de en çok satan binek otomobil modellerini üreten Volkswagen’in Türkiye’de yatırım konusunu düşündüğünü belirten Çağlayan, “Yatırım için Türkiye ile Polonya arasında gidip geliyorlar. Kendilerine rapor hazırlayanlar Polonya’yı olduğundan daha avantajlı göstermiş. Cenevre’de görüştüğüm yönetim kurulu üyesine Polonya’dan avantajlı olduğumuz söyledim. Türkiye’de halkın bu konuya duygusal yaklaştığını hatırlattım. Ferit Şahenk en az bizim kadar Volkswagen’in Türkiye’de yatırım yapması konusunda konuşuyor. Volkswagen hafif ticari araç üretimini düşünüyor. Şirket yönetimi mayıs sonu Türkiye’ye gelecek. Konu görüşülecek” dedi.
 
‘Ağzımdan banka ismi kaçırabilirim’
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, faizlerdeki düşüşün kredilere yansımadığını, kredi faizini revize etmek için fahiş komisyonlar isteyen bankalar olduğunu da belirterek, “Bugüne kadar isim vermedim. Bu uygulama sürmemeli. Bakarsınız isimlerini ağzımdan kaçırırım” diye konuştu.

‘Ütüldük’
Gümrük Birliği Anlaşması’nda Türkiye’nin haksız rekabetle karşı karşı kaldığını ve halk tabiriyle “ütüldüğünü” de söyledi.
Çağlayan Gümrük Birliği’nin yerini Serbest Ticaret Anlaşması’nın alabileceğini söyledi.
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

1 Mayıs'ta toplu taşıma ücretsiz olacak

1 Mayıs'ta toplu taşıma ücretsiz olacak

access_time30 Nisan 2024 00:52

Cumhurbaşkanlığı kararıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Ankara, İstanbul ve İzmir'de toplu ulaşım ücretsiz olacak.

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

YORUM YAP

YORUMLAR (0)