Yerli üretim etkisi: Rusya'da Çin otomobilleri piyasası daralıyor!

Yerli üretim etkisi: Rusya'da Çin otomobilleri piyasası daralıyor!

access_time25 Kasım 2023 14:22
Rusya'da Çin menşeli otomobillerin satışları Avtostat analitik ajansının verilerine göre azalmaya başladı. Bu durum, yerli otomobil endüstrisinin toparlanmasıyla ilişkilendiriliyor.


Ajans tarafından yapılan açıklamada, “Rusya’daki Çin otomobil satışları, yerli üretimin Batılı otomobil üreticilerinin pazardan çıkışından sonra toparlanmasıyla zirveye ulaşmış görünüyor. Ancak yüksek ithalat maliyetleri ve faiz oranları nedeniyle pazardaki son artış durabilir” denildi.

Şubat 2022’ye kadar Çin otomobillerinin Rusya’daki payı sadece yüzde 10 iken, Ağustos 2023’te bu oran yüzde 56’ya ulaştı. Bununla birlikte, Eylül ayında Çin’den gelen otomobillerin Rusya’daki payı yüzde 53’e düşerken, istatistikler Rusya’da üretilenlerin yanı sıra ithal Çin arabalarını da içeriyor.

Reuters’e göre Çinli otomobil üreticileri Batılı oyuncuların Rusya pazarından çekilmesinden faydalanıyor. Çin gümrük verilerine göre, Ocak ve Ekim ayları arasında Rusya’nın 2022’de 1,1 milyar dolar olan otomobil ihracatı 9,4 milyar dolara ulaşmasıyla Çin’in en büyük otomobil alıcısı oldu. Aynı zamanda Rus otomobil endüstrisi de üretimini arttırıyor.

Avtostat İcra Direktörü Sergey Udalov, Reuters’e yaptığı açıklamada, Çinli otomobil üreticilerinin bu süreçte önemli rol oynadığını ancak talebin artık büyük ölçüde karşılanmasıyla birlikte sektörde daha fazla genişlemeleri için bir tavan bulunduğunu söyledi.

Udalov, “Piyasa denge durumuna ulaştı; başlıca Çin markaları Rusya’ya geldi ve talep karşılandı” dedi.

Udalov, en popüler Lada otomobillerini üreten Rusya’nın önde gelen otomobil üreticisi Avtovaz’ın ucuz otomobil talebini karşıladığını, Çinli markaların ise Batılı üreticilerin daha pahalı araçlar için bıraktığı boşluğu doldurduğunu ekledi. Udalov, Avtovaz veya Çinli otomobil üreticilerinin farklı fiyat kategorilerine yönelmeleri durumunda bu eğilimin değişebileceğini ancak satış ve üretimdeki düşüşe rağmen şimdilik pazarın büyüme beklentisinin zayıf olduğunu söyledi. (gazeteemru)

İkinci el araç satışında büyük düşüş

 

AB'de yeni otomobil satışları arttı

 

Türkiye'de elektrikli araç satışlarında yüzde 60 büyüme bekleniyor

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)