Hedef 500 bin araç

access_time28 Nisan 2014 14:24
1 / 14

Araç sayısı ise 200 bin adedi aştı. Son iki yılda yüzde 20 büyüyen sektörün, 2014’te yüzde 10-15 büyümesi bekleniyor. Önümüzdeki beş yıl içinde sektörün araç sayısı 500 bine ulaşabilir…
Türkiye’de şirketlerin toplam 2 milyon adetlik bir araç parkına sahip olduğu tahmin ediliyor. Para Dergisi'nden Bülent Ekimci'nin haberine göre Operasyonel kiralama(filo) pazarı ise son iki yıl içinde yüzde 20 oranında büyüyerek 200 bin adedin üzerine çıktı. Sektörün 2013 yılında yapmış olduğu araç yatırımı yaklaşık 5 milyar TL’ye, aktif büyüklüğü ise yaklaşık 10 milyar TL ulaştı. Bu veriler Türkiye’de birçok sektörde faaliyet gösteren pek çok firmanın yönetici ve çalışanları için uzun dönemli kiralama yöntemini tercih ettiğini gösteriyor.

 Tekstil ilaç, kimya, gıda gibi sektörlerde faaliyet gösteren büyük küçük pek çok firma, finansal ve yöntemsel avantajlarından dolayı artık uzun dönemli filo kiralaması yapıyor. Operasyonel kiralama şirketlerinin pazarın hala yüzde 10’unu ellerinde tuttuğu düşünülürse, Türkiye’deki filo pazarının oldukça bakir bir alan olduğunu söylemek mümkün.

PAZAR HALA AÇIK

Dünyanın birçok ülkesinde trafiği kayıtlı araç sayısının yüzde 50’si kiralık araçlardan oluşurken, Türkiye’de trafiğe kayıtlı 18 milyon aracın sadece yüzde 1 kiralık. Yani Türkiye’de operasyonel kiralama pazarı, hala yüksek bir potansiyele sahip. Geçtiğimiz yıl 90 bin adedin üzerinde yeni araç alımı yapan filo kirama firmaları, otomotiv endüstrisi için de hatırı sayılır bir müşteri konumunda. Sektör son yıllarda küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) de önem vermeye başladı.

SORUNLARA ÇÖZÜM ARANIYOR

Operasyonel kiralama firmalarının yöneticileri filo pazarının kiralamanın avantajları öğrenildikçe büyüyeceği görüşünde birleşiyor. Önümüzdeki beş yıl içinde pazarın 400-500 bin adetlere ulaşacağını öngören sektör temsilcileri, Türkiye’deki Pazar potansiyelinin çok yüksek olduğunu söylüyor. Pazarın büyümesi için hafif ticari araçların kiralanabilmesine yönelik yasal düzenlemelerin yapılmasını isteyen sektör temsilcileri, operasyonel kiralama firmalarının finansal yapıları ve teknik altyapılarının uygunluğu konusunda yasal tanımlamaların yapılması gerektiğini vurguluyor. Bu tanımlamaların, hizmet alan ve veren firmaların haklarını koruyacağı vurgulanıyor. İşte sektörde faaliyet gösteren operasyonel kiralama firmalarının yatırımları ve gelecekle ilgili öngörüleri…

folder_openEtiketler

İlgili Galeriler

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

access_time30 Nisan 2023 15:45

Türk otomotiv sektörü firmaları Brezilya'daki "Automec Feira" fuarına katıldı.

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

access_time17 Ekim 2021 21:19

ABD'nin Florida eyaletinin Miami kentindeki Miami Beach Convention Center'da düzenlenen Miami Uluslararası Otomobil Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

access_time13 Eylül 2021 13:18

Autoshow 2021 Mobility Fuarı, 14-26 Eylül tarihlerinde dijital ortamda ziyarete açılıyor.

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

access_time26 Ağustos 2021 03:41

Katar Turizm ile Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı (GIMS) arasında ortaklık anlaşması imzalandı