Detroit'te şov zamanı

Detroit'te şov zamanı

access_time12 Ocak 2015 05:21
​Yaşadığı tarihi iflastan kurtulan otomotivin anavatanı Detroit dünyaya ‘Kötü günler geride kaldı’ mesajı vererek 2015'in ilk büyük şovunu başlatıyor
Uluslararası Kuzey Amerika Otomobil Fuarı (NAISA) bugün kapılarını açıyor. Emre Özpeynirci'nin konuyla ilgili Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:

Dünyanın en büyük gücü ABD ve otomotivin anavatanı Detroit için zor günler geride kaldı. ABD, 2008-2009 krizinin etkilerinden gerek büyüme, gerek istihdam gerekse güven artışıyla birlikte tamamen sıyrılırken, Detroit ise 18.5 milyar dolarlık borcu nedeniyle yaşadığı iflastan kurtuldu. Bu gelişmeler ışığında yılın ilk büyük otomobil şovunun gerçekleştiği Detroit, tam 7 yıl aradan sonra ‘ölü şehir’ görüntüsünden kurtularak kapılarını ilk kez ‘Kötü günler artık geride kaldı’ mesajıyla açıyor. İlk olarak 1907’de düzenlenen, 1989’dan itibaren uluslararası hale gelen ‘Uluslararası Kuzey Amerika Otomobil Fuarı’nda (NAIAS) bu yıl 40’ı dünya lansmanı olmak üzere 100’e yakın yeni model tanıtılacak. Bugün basın günüyle Cobo Center’da kapılarını açacak fuarı 5 bin uluslararası basın mensubu izleyecek ve 25 Ocak tarihine kadar 1 milyona yakın ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.

7 YILIN REKORU

2014 yılında bile iflas erteleme talebinde bulunan Detroit’in ekonomisine 375 milyon dolarlık bir hareket getiren fuarın bu yıl bu rakamı katlaması bekleniyor. Otomotiv devleri, Detroit Otomobil Fuarı’nda hem Amerikan otomotiv sektörünün hem de şehrin krizden çıkışını yeni modellerle kutlayacak. ABD’de otomotiv sektörünün toparlanması 2013 yılında kendini göstermeye başlamıştı. Özellikle hükümetin 3 büyüklere (Ford, GM ve Chrysler) finansal destek olmasının ardından, ekonomideki büyüme ve petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte 2008’deki kriz sonrası ilk kez 2013 yılında yüzde 7.6’lık bir büyüme yaşanmıştı. O yıl araç satışı 15.6 milyon adede ulaşırken, 2014 yılında bu büyüme devam ederek toplam 16.5 milyon adede ulaştı. 2014’teki bu satış ülkenin 2006 yılından bu yana gerçekleştirdiği en büyük satış anlamına geliyor. Kriz dönemi olan 2009’da 10.4 milyon adetlik satışın yapıldığı düşünülürse oldukça ciddi bir gelişmeden bahsedebiliriz.

RAFTAN İNİYORLAR

İşte bu moralle kapılarını açacak yılın bu ilk fuarında tüm otomotiv devleri kozlarını ortaya koyuyor. Yani Avrupalılarından Çinlilere Amerikalılardan Japon ve Korelilere kadar ilk kez tüm otomotiv devleri tam kadro Detroit’te yer alıyor. 2008 sonrası uzun bir süre bir çok uluslararası marka fuarda yer almamıştı. Amerikan devleri de krizde rafa kaldırdıkları çevreci araçları yenileyerek ve geliştirerek yeniden vitrine çıkartmaya başlıyor. Çünkü artık otomotiv şirketleri para kazanıyorlar, satışları artıyor. Buna petrol fiyatlarında büyük gerileme de eklenince otomotiv sektörü için büyük çıkış devam edecek gibi duruyor.

Çinliler de otonom yaptı

DETROIT Fuarı, bu yıl bir “ilk”e de imza atıyor. Çinli üretici Guangzhou Automobile Group (GAC), Amerika pazarına bu fuardan “Merhaba” demeye gelmiş. Ancak bir hayli ses getirecek bir konsept ile. “Witstar” adı verilen konsept, hibrit motor teknolojisine sahip olmanın yanı sıra “otonom” yani kendi kendine gidebilen sürüş teknolojisine de sahip. Audi, Mercedes gibi büyük üreticilerin henüz yeni tanıtmaya başladığı bu teknolojiye “Çinli” alternatif olacak GAC Witstar, aynı zamanda markanın ABD’nin yanı sıra uluslararası pazarlara yayılabilmesi için “giriş bileti” olacakmış. En azından marka böyle düşünüyor. GAC’ın Çin’de Toyota, Honda ve Fiat gibi markalarla işbirlikleri var.

Yeni Q7 SAHNEDE

AUDI’nin SUV sınıfındaki “amiral gemisi” Q7, yeni nesliyle Detroit Otomobil Fuarı’nda ilk kez gösteriliyor. 2015’in ikinci çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulması planlanan Q7, eskisinden 325 kilo daha hafif. Yeni Q7’de ikinci nesil modüler bilgi-eğlence platformunun yanı sıra “Audi Sanal Kokpit”, bazı donanım seçeneklerinde arka koltuktakilere yönelik Audi tablet ve 3D Audio içeren iki ses sistemi gibi yenilikleri var.

6 Ailesi genişliyor

ALMAN lüks otomotiv üreticisi BMW, kozmetik yenilikler yaptığı 6 Serisi’ni Detroit’te sergiliyor. 6 Serisi’nin iki kapılı “Coupe”, üstü açık “Convertible” ve dört kapılı sedan formundaki “Gran Coupe” üçlüsü, yatay çizgileri 10’dan 9’a indirilen yeni radyatör ızgarası gibi “bilen ve tanıyanların” fark edebileceği türden değişikliklere sahip.

Karşınızda GLE Coupe

DETROIT elbette sadece Amerikalıların gösteri yeri değil artık. Alman lüks markaları, bu fuara iyi hazırlandıklarını her fırsatta gösteriyor. Tıpkı Mercedes gibi. Mercedes-Benz, bu yıl ki fuarda coupe ve SUV’un özelliklerini buluşturduğu yepyeni modeli GLE Coupe’nin dünya lansmanını yapıyor. 2015 yılını SUV yılı ilan eden Mercedes, yeni modeli GLE Coupe’yi Eylül 2015’te Türkiye’de satışa sunacak.

Yeni sınıf yaratacak

İSVEÇLİ üretici Volvo, son dönemdeki yeni model atağını Detroit’te tanıtacağı Cross Country ile sürdürüyor. Dört tekerlekten çekişli ve yerden 65 mm yüksekte olan Volvo S60 Cross Country, sedan kasa tipinde ilk kez böyle bir versiyon deneyerek rakiplerini de şaşırtmayı amaçlıyor. Nitekim bu otomobil başarılı olursa, bir sınıfın doğuşuna da öncülük edecek.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

access_time30 Nisan 2023 15:45

Türk otomotiv sektörü firmaları Brezilya'daki "Automec Feira" fuarına katıldı.

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

access_time17 Ekim 2021 21:19

ABD'nin Florida eyaletinin Miami kentindeki Miami Beach Convention Center'da düzenlenen Miami Uluslararası Otomobil Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

access_time13 Eylül 2021 13:18

Autoshow 2021 Mobility Fuarı, 14-26 Eylül tarihlerinde dijital ortamda ziyarete açılıyor.

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

access_time26 Ağustos 2021 03:41

Katar Turizm ile Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı (GIMS) arasında ortaklık anlaşması imzalandı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)