Türk nakliyecilerinin Avrupa isyanı!

access_time04 Şubat 2014 13:02
3 / 3

-Merkel’in bu konuda bir çözüm sağlayacağına inanıyor musunuz?

 

-UND-Türkiye’den Almanya’ya her yıl 88.304 Türk aracı ihraç taşıma yapıyor, bir bu kadar aracımızda Almanya’nın üzerinden transit geçiyor. Bu araçların Almanya’ya ulaşımında temel olarak kullandığı 3 güzergah var.
 

1-İtalya Trieste üzerinden Ro-Ro ile İtalya, Avusturya, Almanya
2-Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Avusturya, Almanya
3-Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya, Almanya
 

Üç temel güzergahımızdaki ortak payda Avusturya transit, ortak sorunumuz da “Avusturya darboğazı” Üzerinden yapılan transit taşımalar yani 20 Milyar Dolarlık ihracat için ülkemize sadece 15.000 adet geçiş belgesi tahsis eden Avusturya, 2013 yılı başına dek bu kotanın yetersiz kaldığı 100.000’inin üzerinde transit geçiş için Türk araçlarının Maribor (Slovenya), Fernetti (İtalya) ve Szeged (Macaristan) olmak üzere üç ayrı tren yolu hattı ve bu kullanımlardan elde edilen ödül belgeler ile ülkesini geçmesine izin veriyordu. 2012 yılı sonunda Szeged-Wels Ro-La hattının kapanması ile Avusturya’dan geçerek Almanya ve ardı ülkelere gidilebilecek güzergah sayısı üçten ikiye düştü.
 

Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya-Almanya güzergâhını kullanan yıllık 25.000 Türk aracına Macaristan’dan geçebilseler dahi Avusturya kapıları kapandı, araçlar karayolundan kalan tek güzergah olan Maribor-Wels’e yönlendi ve 4 güne varan beklemeler başladı. 29-30 Nisan 2013 tarihlerinde yapılan Türkiye-Avusturya KUKK Toplantısında da Macar hattı için transit belge vermediler. Türk taşımacılarını karayolundan 250 Euro daha maliyetli ve 4 güne varan beklemelerin yaşandığı bu iki tren hattına mecbur bıraktılar. Dünya Ticaret Örgütü ve Gümrük Birliği kurallarının tamamen ihlali anlamına gelen bu uygulama son dönemlerde Avusturya’nın coğrafi konumunu keyfi kullanımına dönüşmüştür. Bu mod ve güzergah zorlaması Türk dış ticaret ürünlerine tarife dışı bir engel yaratmaktan başka bir şey değildir. Zira, kuzey-güney ve doğu- batı aksında yılda ortalama 4 Milyon TIR aracı Avusturya’yı geçmektedir.
 

Buna karşılık 2012 yılında tren kullanarak Avusturya’yı geçen Türk aracı ise toplam 81.047 olmuştur. Bu trafik içinde çevre kirliliği yarattığı savı öne sürülen Türk araçlarının oranı sadece %2’dir. Bir zamanlar Avusturya’da Ro-La sisteminin kurulmasına sebep olan yüz binlerce araç, zamanla AB üye sayısının artması ile her geçen gün azalmış ve bugün Türk araçları Ro-La şirketinin taşımalarının %90’ını oluşturur ve bu şirketi ayakta tutar hale gelmiştir. Türk araçlarını trene yönlendirmek ayrımcılıktır. Taşımacılık hizmeti daha pahalı hale getirilmeye çalışılmakta, Avusturya tarafından arz talep koşulları ile oynayarak bir tür gümrük vergisi ile eş etkili vergi yaratılmaktadır. AB’deki bir numaralı ticaret partnerimiz Almanya’daki ve Türkiye’deki tüketicilerin satın aldıkları ürünlere yansımakta ve ürünlerin maliyeti artırılmaktadır.
 

Türk mallarını taşımak için AB’deki her türlü direktif/kurala uymak zorunda kalan araçlarımızın Avusturya’daki Ro-La zorunluluğundan kurtulması, AB’deki muadilleri gibi transit geçişlerde özgürce Avusturya otoyollarını kullanma hakkı verilmesi gereklidir.
 

Türkiye ve AB Türkiye’nin Gümrük Birliğinden kaynaklı haklarını yeniden masaya yatırmalıdır. Kendi ihraç ürünümüzü taşıyan mal ve sürücüsünün AB üzerinden dolaşımı hizmetlerin serbest dolaşımı değildir. Malların serbest dolaşımının ayrılmaz bir unsurudur. AB ekonomisinin motoru Almanya’dan , Türk ulaştırma ve lojistik sektörüne AB ülkelerinin büyük kısmı tarafından haksızca uygulanan mod zorlaması, kota ve vize engellerinin kaldırılması için birlikte çalışmayı talep ediyoruz.
 

-Başbakan Erdoğan’ın Merkel’le yapacağı görüşmelerde bu konuyu gündeme getirmesini bekliyor musunuz?

 

-UND-Evet Türkiye’deki tüm bakanlıklarımıza bilgi geçtik, Ulaştırma Bakanımızı, AB Bakanımızı bilgilendirdik. Başbakanımıza özel bilgi aktardık. İlanımızı Merkel ile paylaşmasını rica ediyoruz.
 

-Bu ilan Avrupa’da yayınlandı mı?

 

-UND-Sadece Almanya’da yayınlandı.

folder_openEtiketler

İlgili Galeriler

Başkent'de akıllı taksi uygulaması

Başkent'de akıllı taksi uygulaması

access_time19 Aralık 2019 11:07

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş akıllı taksi uygulamasının ilk örneğini tanıtarak yeni dönemde yaptığı projelerden bahsetti

Bir sonraki arabam elektrikli olacak

"Bir sonraki arabam elektrikli olacak"

access_time28 Temmuz 2017 09:12

Dünyanın en büyük petrol şirketinin patronunun canlı yayında söylediği bu cümle gündeme bomba gibi düştü. Shell'in CEO'su Ben Van Beurden Bloomberg'e yaptığı açıklamada "Bir...

Tofaş CFO’su Reganzani’den çok özel açıklamalar

Tofaş CFO’su Reganzani’den çok özel açıklamalar

access_time01 Aralık 2016 11:19

Dünyayı dolaşıp 1.5 yıl önce Türkiye’ye gelen Tofaş’ın Mali Direktörü Stefano Reganzani yatırımdan ÖTV’ye,Egea’dan hisseye Finansgundem.com’un sorularını...

Gazete ilanıyla girdiği işte başkan oldu!

Gazete ilanıyla girdiği işte başkan oldu!

access_time26 Eylül 2016 14:05

Deniz Kuvvetleri’nden 7 yıl subaylık yaptıktan sonra Hürriyet’te yayınlanan ilanla Anadolu Grubu’nda özel sektöre adım atan Bora Koçak, 20 yıl sonra aynı kurumda başkan...