2017'de kur baskısı ve ÖTV lüks otoları vuracak

2017'de kur baskısı ve ÖTV lüks otoları vuracak

access_time19 Aralık 2016 05:32
Hürriyet Otomobil yazarı Emre Özpeynirci, ÖTV artışı ve kur baskısının 2017 model lüks otomobillere etkisini yazdı. İşte Özpeynirci'nin o yazısı:

ÖTV ve kur artışlarıyla birlikte 2017 yılının özellikle 1.6 litre ve altı motor hacmine sahip BMW ve Mercedes gibi lüks markaları derinden etkileyeceği bir gerçek.
Sonuçta fiyatlara yüzde 10 artış olarak yansıyan ÖTV düzenlemesi ve kurdaki yüzde 10’a yakın yükseliş bu markaların modellerini direkt vuracak. Böylece bu iki marka bugünkü gibi yılda 30 bin adetleri aşan satış adetlerine uzun bir süre zor ulaşır gibi gözüküyor.

Bu noktada ahkam kesmek yerine mikrofonu BMW, Land Rover, Jaguar ve MINI’nın Türkiye’de distribütörü olan Borusan Otomotiv’in CEO’su Eşref Biryıldız’a uzattım ve kendilerini nasıl bir yılın beklediğini sordum. Biryıldız söze “Şu anda o kadar çok zor geçen aralık ayına odaklandık ki gelecek yılı düşünmeye henüz fırsat bulamadık” diye başladı. Açıkçası, 2017 yılı biraz bu ayın nasıl sonuçlanacağını bağlı gibi. Ellerindeki stoklara bağlı olarak aralık ayında ÖTV artışını karşılayan ve 24 ay vadeye sıfır faiz veren Biryıldız, bu sayede ellerindeki stokları bitirip, 2016 hedeflerini tutturmak için uğraşıyor.

“2017 modellerin fiyatı ne olur?” sorusuna ise Biryıldız, şöyle cevap veriyor: “Bir otomobilin 2017 model olması için fabrikadaki üretim bandından en erken ocak ayında çıkması gerek. Bu da ithal otomobillerin Türkiye’ye en erken ocak sonunda gelebileceği anlamına geliyor. 2017’de ocak ayı üretimlerinin gelmiş geçmiş en düşük ocak ayı üretimi olacağını düşünüyorum. Hem 2016 model otomobiller henüz arzını tamamlamamış olacağı hem de minimum sayıda 2017 model üretimi sipariş edilmiş olacağı için yeni gelen otomobiller üzerinde çok fazla bir adet baskısı, dolayısıyla da satıcı üzerinde fiyat baskısı olmayacaktır. Bu açıdan baktığımızda 2016 modeller bittiğinde distribütör 2017 modellerde önce bugünkü zararını ve geçmişte kalan yaşamak için gerekli marjlarını artık geri almaya çalışacaktır. Yetkili satıcılar da en azından genel giderlerinin servis gelirlerine rağmen açıkta kalan kısımlarını kapatmaya yetecek kadar bir marj talep etmek zorunda kalacaklar. Bunların üstüne bir de kurun muhtemel artış oranı konulduğunda iyimser bir tahmin ile fiyatlar 2017 modeller için bugünkü 2016 modellere göre yüzde 20’ye yakın oranlarda artacak demektir.”

Mevcut vergi sisteminin değişmemesi durumunda kasım ayında yaptıkları projeksiyonla 2017’de pazarın yüzde 15 düşeceği öngörüsünü yaptıklarını da hatırlatan Biryıldız, “Ancak şu anda sektörde deneyimi olan aynı kişilere tekrar sorsanız çoğunun tahmininin daha da olumsuza gittiği sonuçları çıkabilir” yorumunu yapıyor. Biryıldız’ın söylediklerinden benim anladığım yaşanan tüm gelişmeler ışığında 2017’de otomobil markaları bir müddet minimum stoklarla ve dar bütçelerle adeta siste araç kullanır gibi ilerleyecek. Bu sadece BMW ve Mercedes için değil tüm markalar için geçerli. Başka da yapacakları bir şey yok gibi.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

access_time04 Mayıs 2024 08:06

Resmi Gazete yayımlanan EPDK kararına göre, 15 Mayıs'tan itibaren katkılı motorin ile benzinde fiyat farkı olmayacak ve tek fiyat tarifesi uygulanacak.

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

access_time03 Mayıs 2024 12:20

3 Mayıs 2024 itibarıyla benzine 28 kuruş, motorine 26 kuruş zam gelirken, otogazda ise 1 lira 64 kuruş indirim yapıldı.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

access_time03 Mayıs 2024 09:06

2024 Nisan döneminde, hafif ticari araç ve otomobil pazarı sırasıyla; yüzde 28,6 ve yüzde 20,61 oranında geriledi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)