Bu araçtan sınırlı sayıda gelecek

Bu araçtan sınırlı sayıda gelecek

access_time27 Ocak 2013 11:03
Toyota'nın 39 bin 900 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunduğu araç birçok yeni özelliğe sahip
Toyota Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, bu yıl Türkiye otomotiv pazarının, 2012 yılına paralel bir seyir izleyeceğini öngördüklerini bildirdi.
     Bozkurt Toyota Yeni Auris'in basın lansmanında, geçen yıl otomotiv sektörünün beklentiler çerçevesinde geçtiğini, otomotiv pazarının beklentiler çerçevesinde yüzde 10 civarında daraldığını kaydetti.
     Toyota olarak kendilerinin de yıl başında 34-35 bin adetler seviyesinde bir satış hedefi koyduklarını anımsatan Bozkurt, 2012 yılında 34 bin 567 adet satış gerçekleştirdiklerini, Toyota olarak planladıkları bir yıl yaşadıklarını anlattı.
     Bozkurt, 2012 yılının otomotiv tarihinde en fazla araç satılan ikinci yıl olduğunu anımsatarak, geçen yıla bu açıdan bakıldığında, sektör olarak ''Çok şükür'' dediklerini anlattı.
     Türkiye otomotiv pazarına şimdiye kadar yapılan mevcut yatırımlar nedeniyle otomotiv satışlarının 700-800 binli adetlerin altına düşmesi durumunda, sektörün ''kırmızı alarm'' vermeye başlayacağını ifade eden Bozkurt, ancak otomotiv sektörünün potansiyeline bakıldığında yıllık 1 milyon adetler seviyesinde pazarın gerçekleşmesi gerekiğini söyledi.
     Bozkurt, ''Türkiye otomotiv pazarında bu yıl, 2012 yılına paralel bir seyir izleyeceğini öngörüyoruz. Bakıldığında ekonomik büyümede yüzde 4'lük bir büyüme beklentisi var. Biz de buna çok paralel hareket eden bir sektörüz. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde ÖTV artışı söz konusu olmuştu. Onlar çok fazla fiyatlara yansıtılamamıştı. Ama artık bu yıl, bütün markalar bunu daha fazla tutamayacaklarını ve fiyatlara yansıtmak zorunda olduklarını beyan etmişlerdi. Bir de faizlerin yüzde 1'in altına gerilemesi sektöre olumlu yansır. Bu ikisini ortaya koyup değerlendirdiğimizde de otomotiv pazarının aşağı yukarı 2012 yılına göre biraz daha iyi olabileceğini veya geçen yıl ki seviyede gerçekleşeceğini düşünüyoruz'' diye konuştu.
    
     Çevreci araçlara teşvik...
    
     Hükümetin cari açığa yönelik kısa dönemde aldığı önlemleri sektör olarak anladıklarını ve desteklediklerini dile getiren Bozkurt, kendilerinin gerçekten daha sağlıklı, iniş çıkışları olmayan bir ekonomik ortamı uzun yıllardır özlediklerini, Türkiye'nin yavaş yavaş oraya doğru geldiğini anlattı.
     Bozkurt, alınan tedbirlerin orta ve uzun vadede kalıcı olması için daha büyük başka stratejilerin geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, ''Bunun da temeli şu, daha çok üreteceksiniz, daha çok ihraç edeceksiniz. Daha çok üretip ihraç edeceğiniz ürünleri doğru seçmeniz lazım. Bana göre, biz otomobil sektöründeyiz diye bizim için değil, ama Türkiye'nin bir iki tane sektör belirleyip onun üzerine strateji geliştirebilirse, ülkemiz bu bir iki sektörün üretim üssü haline getirilebilirse, bizim çıkış noktalarımızdan bir tanesi bu olabilir'' diye konuştu.
     Toyota olarak 2014 yılında Türkiye'de 50 bin adetlik satışa ulaşma hedefleri olduğunu anımsatan Bozkurt, bu yıla ilişkin satış hedeflerini de 36-37 bin adet olarak açıkladı.
     Bozkurt, hibrit araçlara yönelik bir soruya da, otomotiv sanayi strateji belgesinde çevreci araçların desteklenmesi yönünde hedefler olduğunu anımsatarak, kısa vadede olmasa bile hibrit ve benzeri çevreci araçlara yönelik bir teşvik sisteminin getirilebileceğini, 2014 yılına kadar bu konuda bir adım atılacağı yönünde olduğunu kaydetti.
     Toyota'nın Adapazarı fabrikasına ilişkin bir soru üzerine de, Bozkurt, Adapazarı Fabrikasında toplam üretim kapasitesinin 150 bin adetler seviyesine çıkarılacağını, bu fabrikada büyük çoğunlukta Corolla modelinin üretileceğini, Yeni Corolla'nın da 6 Haziran'da ilk kez basın mensuplarının karşısına çıkacağını söyledi.
     Bozkurt, ALJ Grubu olarak, Türkiye'nin, grubun operasyon yaptığı ülkeler içerisinden Suudi Arabistan'dan sonra en fazla satış yaptığı ülke olduğunu belirtti.
    
     ''2013 yılı için ancak 7 bin adet Yeni Auris kotası alabildik''
    
     Yeni Auris'e ilişkin de bilgi veren Bozkurt, Toyota'nın C segmentindeki global liderliğine vurgu yaparak, ''Yeni Auris ile bugün yepyeni bir tasarım anlayışını kutlayan Toyota, dünya çapında 140 ülkede 39 milyon adetten daha fazla satışla orta segmentte son derece iddialı bir geçmişe sahiptir. Bu mirası yine başarılarla taçlandıracağına inandığımız Yeni Auris'in müşterilerimizin uzun zamandır beklediği değişimi ve heyecanı yaratacağına eminiz. Geçtiğimiz yıl Türkiye'deki satışlarımızın yüzde 35'ini oluşturan Auris, Toyota ürün gamının lokomotif ürünlerinden olmaya devam edecektir'' diye konuştu.
     Bozkurt, geçen yıl 15 bin civarında Auris sattıklarını, bu yıl da bu rakama ulaşabileceklerini anlatarak, yeni Auris'in Avrupa'da çok talep gördüğünü, ancak Türkiye için 7 bin adet civarında kota alabildiklerini, bunun da mevcut potansiyelin yarısı olduğunu söyledi.
     Ancak kendilerinin daha fazla Auris almak için uğraş verdiklerini dile getiren Bozkurt, ''Buradaki sıkıntımız satamamakla ilgili değil. Satılacak otomobili bulamamakla ilgili bir sıkıntımız var. Aynısını Yaris'le birlikte yaşadığımız bir sıkıntı. Şu anda 'Yaris'i biz 3 bin tane satarız' diyoruz rahatlıkla ama 500-600 tane alabiliyoruz'' diye konuştu.
    
     Yeni Auris
    
     Toyota'nın yeni tasarım anlayışını yansıtan Yeni Auris, markanın 2013 yılındaki yenilenme atağının ilk ürünü olarak yollara çıktı.
     Benzinli ve dizel modellerinde Life, Active, Advance ve Premium olmak üzere 4 farklı donanım seviyesinin sunulduğu Yeni Auris'teki dış tasarım, mükemmel aerodinamik performans özelliklerini yansıtmanın yanı sıra düşük yakıt tüketimine de katkıda bulunuyor.
     Geliştirilmiş aerodinamik özellikleri ile Yeni Auris'in 1,33 litre benzinli versiyonunda ortalama yakıt tüketimi 5,5 litreye, manuel şanzımana sahip 1,6 litrede 5,9 litreye düşürüldü. Yeni Auris'in 1,6 litre benzinli versiyonunda ilk defa sunulan CVT şanzıman teknolojisi direksiyondaki vites kulakçıklarıyla kontrol sunarken 1,6 litre manuel şanzımandan da daha etkili yakıt verimliliği sağlıyor.
     CVT şanzımana sahip olan 1,6 litre benzinli Yeni Auris'te yakıt tüketimi 100 km-de ortalama yüzde 20 oranında azalarak 5,7 litreye düşürüldü. 1,4 D-4D manuel şanzıman ile 1,4 D-4D multi mode şanzıman seçeneklerinde de ortalama yakıt tüketimi 4,2 litreye düşürülerek yaklaşık yüzde 10 oranında iyileştirme sağlandı.
     Yeni Auris, 39 bin 900 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. 
    
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Elektrikli araç satışlarının 2030 yılında rekor seviyeye ulaşması bekleniyor

Elektrikli araç satışlarının 2030 yılında rekor seviyeye ulaşması bekleniyor

access_time25 Nisan 2024 15:02

EY ve Eurelectric'in işbirliği ile hazırlanan rapora göre, 2030 yılında Avrupa’da 75 milyondan fazla elektrikli araç olabilir. Avrupa'da satılan 5 otomobilden 1'i artık...

İstanbul'da elektrikli metrobüs heyecanı

İstanbul'da elektrikli metrobüs heyecanı

access_time27 Mart 2024 16:44

1 Nisan tarihinde Beylikdüzü-Kadıköy arasındaki 52 kilometrelik hatta çalışacak elektrikli metrobüslerin test sürüşleri yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin belirttiğine...

 Porsche, eylül ayının sonunda halka arz edilebilir

Porsche, eylül ayının sonunda halka arz edilebilir

access_time12 Eylül 2022 08:29

Porsche AG, yatırımcıların ilk halka arza büyük ilgi göstermesi nedeniyle, planlı bir borsa listelenmesi için en kısa sürede hazır olmak istediğini bildirdi. Porsche halka arz...

NFT dünyasında otomobil çılgınlığı

NFT dünyasında otomobil çılgınlığı

access_time14 Ağustos 2022 09:07

NFT dünyasının yeni çılgınları, dijital otomobillere milyonlarca dolar veriyor.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)