Çelik devine Tofaş taktiği

Çelik devine Tofaş taktiği

access_time07 Nisan 2014 05:47
Tofaş eski CEO'su Pandır'ı transfer eden Erdemir pazarı genişletmek ve otomotiv sanayiine de yeni ürünler satmak amacıyla Ar-Ge hamlesi başlattı
Demir-çelik üretiminde Türkiye’nin dev şirketlerinden Erdemir, yurt dışına ihracatını ve iç pazardaki payını artırmak amacıyla Ar-Ge hamlesi başlattı. Levent Köprülü'nün Milliyet'teki haberine göre Tofaş eski CEO’su Ali Pandır’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildiği şirket, 1.500 kişilik mühendis kadrosuyla, otomotiv üreticilerinin taktiğini izleyip, yeni ürün geliştirme ve bu konuda üreticilerle birlikte çalışma yöntemini kullanacak.
Yatırımlarla birlikte kapasitesini yıllık 9 milyon tona çıkarmaya hazırlanan ve Türk otomotiv endüstrisinde kullanılan çeliğin yüzde 35’ini sağlayan Erdemir, Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yaparak bu payını yüzde 50’ye çıkarmayı, ayrıca yurt dışındaki üreticilere de daha fazla ihracat yapmayı hedefliyor. Bunun için gerekli yatırımlara başlayan, Ar-Ge yapısını kapsamlı bir hale getirmeye başlayan şirket, yurt dışından teknolojik donanımları da getiriyor.

‘Asıl şimdi başlıyor’

Bir dönem Tofaş’ın CEO’luğunu yapan ve Erdemir’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali Pandır, bugüne kadar Ar-Ge faaliyetlerinin genelde mevcut ürünlerin iyileştirilmesi konusunda yapıldığını hatırlatarak, “Ancak şimdi yeni ürünler geliştirilmesi önceliğimiz olacak. Bizim için gerçek anlamda Ar-Ge şimdi başlıyor” dedi.
Ar-ge için başlattıkları yatırımın 3-4 yıl süreceğini, bu süreç sonunda yurt dışındaki üreticilerle birlikte, taleplerine uygun yeni ürünler geliştirmeye başlayacaklarını anlatan Pandır, “Bu sayede otomotive yönelik çelik üretimimiz de artacak. Bu da, Türkiye’ye gelecek yeni otomotiv yatırımları için avantaj olacak. En basitinden yüzde 15 daha ucuza çelik alabilecekler” diye konuştu.
Tofaş, Ali Pandır döneminde Ar-Ge’sini güçlendirmiş ve tasarım dışında sıfırdan araç geliştirebilecek düzeye gelmişti. Tofaş, Ar-Ge’si, yaklaşık 20 yıl önce sadece mevcut ürünlerin iyileştirilmesi ve adaptasyonu ile ilgili çalışmalar yapıyordu. 

Yüzde 50 artış olacak...

Her yıl düzenli olarak 300 milyon dolar yatırım yaptıklarını, bunun içinde yeni tesislerin de bulunduğunu vurgulayan Pandır, “Bizim ana pazarımız elbette otomotiv değil. Türkiye’de çelik tüketiminin sadece yüzde 12’si otomotive gidiyor. Bizim otomotivdeki payımız ise yüzde 35. Ancak otomotive uygun ince ve kaliteli çelik üretimini artırmayı düşünüyoruz. İşte bu da, Ar-Ge ile gerçekleşecek. Payımızı yüzde 50’ye çıkarırken, ihracatımızı da artıracağız” ifadesini kullandı.

Halen Fas ve Romanya’ya otomotiv sacı ihraç ettiklerini ve son iki yıldır ihracatlarını ikiye katladıklarına dikkat çeken Pandır, bu yıl da yüzde 50 artış öngördüklerini kaydetti. Türkiye’nin 35 milyon ton ham çelik üretimiyle dünyanın 8. büyük çelik üreticisi olduğunu söyleyen Ali Pandır, ülkemizde üretilen yassı çeliğin yüzde 60’ını Erdemir’in ürettiğini belirtti.

Pandır, geçen yıl 1 milyar TL kar ettiklerini ve böylelikle dünyanın en karlı demir-çelik şirketi olduklarını da sözlerine ekledi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Ford Otosan Ortadoğu'da büyümesini sürdürüyor

Ford Otosan Ortadoğu'da büyümesini sürdürüyor

access_time29 Ocak 2016 14:00

Genel Müdür Haydar Yenigün: Ortadoğu’ya yönelik başlattığımız atılım Katar, Umman ve Bahreyn’deki yeni bayi açılışlarıyla önemli bir noktaya ulaştı

Lassa, Barça ve Arda’yla ‘dış kulvar’dan atakta

Lassa, Barça ve Arda’yla ‘dış kulvar’dan atakta

access_time11 Ocak 2016 06:22

Lastik devi Lassa, Barcelona ve bu kulüpte oynayan Arda Turan ile sponsorluk anlaşması imzalayarak yurtdışında atağa kalktı, İspanya'da 41 mağaza açtı

Zorlu Holding'den yerli otomobil açıklaması

Zorlu Holding'den yerli otomobil açıklaması

access_time21 Aralık 2015 09:52

Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül: "Yerli Otomobil üretiminde motorda değil, şarj istasyonları ve yazılımda varız"

​Kosifler Group’tan yatırım hamlesi

​Kosifler Group’tan yatırım hamlesi

access_time20 Ekim 2015 06:14

BMW grubu markalarının satışını gerçekleştiren Kosifler Group'tan 70. yılında 100 milyon TL’lik yatırım açıklaması

YORUM YAP

YORUMLAR (0)