Çin, AB'nin elektrikli otomobil soruşturmasından rahatsız

Çin, AB'nin elektrikli otomobil soruşturmasından rahatsız

access_time06 Ekim 2023 06:51
Çin Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, soruşturma kararının yeterli delile dayanmadığı ve Dünya Ticaret Örgütü'nün düzenlemeleriyle uygun olmadığını savundu

Çin, Avrupa Birliği'nin (AB), ithal ettikleri elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyon soruşturması başlatmasından rahatsızlığını dile getirdi.

Çin Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, soruşturma kararının yeterli delile dayanmadığı ve Dünya Ticaret Örgütü'nün düzenlemeleriyle uygun olmadığını savundu.

''ÇİN'E ZARAR VERİYOR''

Açıklamada, Çin'in soruşturma kararından "büyük rahatsızlık duyduğu", soruşturmanın, "Çin'in çıkarlarına büyük zarar verdiği" belirtildi.

AB makamlarının Çin'e müzakere için çok kısa süre tanıdığı ve müzakereye zemin oluşturacak malzemeyi sağlamadığı vurgulanan açıklamada, Çin'in soruşturma sürecini yakından izleyeceği ve Çin şirketlerinin meşru hakları ile çıkarlarını koruyacağı kaydedildi.

Açıklamada, AB'ye küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını koruma ve ticaret tedbirlerini ihtiyatlı şekilde uygulama çağrısı yapıldı.

''AÇIK BİR KORUMACILIK GİRİŞİMİ''

Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) de açıklamasında, AB soruşturmasını "açık bir korumacılık girişimi" olarak niteleyerek, bunun küresel sanayi ve tedarik zincirlerine zarar vereceğini belirtti.

Açıklamada soruşturmanın, Avrupa'da ve dünyada elektrikli otomobil endüstrisinin gelişimini yavaşlatacağı ve karbon nötr olma yolundaki küresel çabaları sekteye uğratacağı savunuldu.

Çin'in, Avrupalı otomobil şirketlerinin birlik dışındaki en geniş pazarı olduğuna ve Çin'de son yıllarda elektrikli otomobil endüstrisinin büyük gelişme kaydettiğine işaret edilen açıklamada, şirketler arasında yoğun rekabetin olduğu piyasanın, sübvansiyona, teşviklere veya korumaya dayanmadığı vurgulandı.

Açıklamada Çin otomobil endüstrisinin işbirliğini güçlendirmek ve geliştirmek için Avrupa'daki muhataplarla iletişime hazır olduğu belirtilerek, "Çin ve Avrupa otomobil endüstrileri rakip değil ortaktır, karşılıklı gelişim için korumacılığa değil adil rekabete ihtiyaç vardır." ifadelerine yer verildi.

AB Komisyonu geçen ay, Çin'de elektrikli otomobil üreticilerine yönelik devlet sübvansiyonlarının rekabete etkisine dair soruşturma başlatacağını duyurmuş, soruşturmaya ilişkin resmi bildirim 4 Ekim'de AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmıştı.

Elektrikli araç satışları 1.2 milyona ulaştı

 

AB, Çin’in elektrikli taşıtlarına dair gümrük vergisini artıracak

 

AB'de elektrikli otomobil satışlarında büyük artış

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)