Ciplere diyet yaptıran kriz!

Ciplere diyet yaptıran kriz!

access_time11 Mart 2013 10:11
Bu hafta sonuna kadar devam edecek Cenevre Otomobil Fuarı'ndan çarpıcı detaylar
Cenevre Otomobil Fuarı, süper lüks otomobillerle ekonomik gidişata meydan okunurken krizin etkisi daha ekonomik çözümlerde günyüzüne çıkıyor. Daralan Avrupa’nın büyüyen ve yüzde 10 pazar payını aşan SUV sınıfındaki rekabet şimdi daha küçük modellere kaydı.

Zaman Gazetesi'nden Memduh Taşlıcalı'nın haberibe göre, B sınıfı otomobiller üzerine geliştirilen küçük SUV’lerin öncüsü Nissan Juke olarak kabul ediliyor. Onu kısa bir süre önce yola çıkan Opel Mokka takip etti. Aynı platformda üretilen Chevrolet Trax ise haziran ayından sonra satışa çıkacak. Dünya tanıtımı fuarda gerçekleştirilen küçük SUV modellerinden Renault Captur, mayıs ayında Türkiye pazarına giriş yapacak. Peugeot’nun 208 üzerine geliştirdiği 2008 ise eylül ayından itibaren Türk tüketicisiyle buluşacak. 2008’in Avrupa, Çin ve Latin Amerika olmak üzere 3 kıtada yılda 200 bin adet üretilmesi planlanıyor. 2008 modeliyle birlikte tanıtılan ve 2016’da yola çıkabilecek HYbrid Air teknolojisi ise 1 km’de 69 gramlık karbondioksit salımı hedefliyor. Küçük SUV rekabetinin bir diğer oyuncusu ise Ford EcoSport. Kuga’nın küçüğü olarak tasarlanan model, yıl sonunda Türkiye’de satışa sunulacak. Cenevre’de Suzuki’nin küçük SUV modeli SX4 de makyajlı olarak tanıtıldı.

Bu sınıftaki model sayısının gelecek yıl 10’u geçmesi, 2015’te ise 20’ye yaklaşması bekleniyor; Honda’nın ocak ayında tanıttığı Urban konsept, Fiat’ın Jeep’te de benzeri bulunacak 500X modeli gelecek yılı bekleyen araçlar arasında.  Uzmanlar Volkswagen’in Brezilya’da üretmesi beklenen Taigun (konsept) modeli ile birlikte 2015’te Toyota, Mazda ve Hyundai’nin bir küçük SUV modeline kavuşacağını öngörüyor.

KRİZ RENK TERCİHLERİNİ DE DEĞİŞTİRDİ
Cenevre’de sergilenen otomobillerin renkleri de önceki yıllara göre daha canlı hale geldi. Renkler gri ve beyazdan daha sıcak renklere dönüştü. Ford’un Köln’deki Tasarım Merkezi’nde yeni Fiesta’dan EcoSport’a kadar birçok modelin iç tasarımına imza atan Şerife Ünal Çelebi, Euro Bölgesi’ni saran ekonomik kriz nedeniyle tüketicilerin psikolojisinin bozulduğunu, bu yüzden de otomotivcilerin daha sıcak renklere yöneldiğini söyledi. Çelebi, “Fuarda kırmızı, turuncu, açık mavi, kavun içi gibi renkler görülüyor. Bu renklerle tüketicilere pozitif enerji verilmek isteniyor. Örneğin beyaz renk çok az otomobilde var. Beyazın eski trendi pek kalmadı.” dedi. Türk tasarımcı, iç tasarımlarda da otomobilin kokpitinde, koltuklarda 2 farklı renk kullanılmaya başlandığını, kullanılan kumaş ve malzemelerin ise daha yumuşak ve sıcak olmasına dikkat edildiğini dile getirdi.

ÜÇ MODEL YENİLENDİ
Normal SUV sınıfının temsilcilerinden Jeep Grand Cherokee, Detroit’in ardından Cenevre’de günyüzüne çıktı. Subaru’nun Türkiye’de mayıs ayında satışa sunulacak yeni Forester modeli sportif sürüş performansını daha düşük yakıt tüketimi ile birleştiren 2 litrelik motorla dikkat çekiyor. Ssangyong ise 2 litre dizel motora sahip yeni Rodius’u yılın ikinci çeyreğinde Türkiye pazarına ithal etmeye başlayacak.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

Türk otomotiv firmaları Brezilya'da fuara katıldı

access_time30 Nisan 2023 15:45

Türk otomotiv sektörü firmaları Brezilya'daki "Automec Feira" fuarına katıldı.

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

Uluslar arası fuarda yeniler ve eskiler yan yana

access_time17 Ekim 2021 21:19

ABD'nin Florida eyaletinin Miami kentindeki Miami Beach Convention Center'da düzenlenen Miami Uluslararası Otomobil Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyaretçileriyle buluşuyor

access_time13 Eylül 2021 13:18

Autoshow 2021 Mobility Fuarı, 14-26 Eylül tarihlerinde dijital ortamda ziyarete açılıyor.

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın yeni adresi Katar

access_time26 Ağustos 2021 03:41

Katar Turizm ile Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı (GIMS) arasında ortaklık anlaşması imzalandı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)