Direksiyonda biri mi var?

Direksiyonda biri mi var?

access_time16 Ekim 2015 15:24
Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın araçları artık kendi kendine şerit değiştiriyor, hızını ayarlayıp gerektiğinde fren yapıyor
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri ve ünlü Otomobil firmaları kendi kendini süren araçlar üzerinde çalışmalarına devam ededursun, bu alanda en somut adımı Amerikalı lüks elektrikli otomobil üreticisi Tesla attı.

Tesla, dün özel bir yazılım sayesinde araçlarına oto pilot özelliği kazandırdı. Şirketin Kuzey Amerika’daki araçları otomatik olarak şerit değiştirebilir, hızını ayarlayabilir ve gerektiğinde fren yapabilir hale geldi.

‘Tesla Version 7.0’ adlı yazılım şirketin binlerce Model S aracına otomatik olarak yüklendi. Bugüne kadar 80 bin civarı sedan araç satan şirket, gerekli izinleri alarak gelecek hafta Avrupave Asya pazarındaki araçlarına da aynı yazılımı yükleyecek.

Tesla’nın kurucusu ve CEO’su Elon Musk, “İlk etapta çok temkinliyiz. Her ihtimale karşın sürücülerin direksiyonu bırakmamalarını tavsiye ediyoruz. Uzun vadede direksiyonu tutmaya gerek kalmayacak. Sonunda direksiyon ve pedal kalmayacak” dedi.

Park yeri arayacak

Oto pilota alınan Model S araçlar, şerit içinde kalıyor, şerit değiştirme sinyali verilince öteki şeride kendisi geçiyor ve trafiği dikkate alarak hızını ayarlıyor. Park edilecekse, uygun park yerini kendisi tespit eden araç, kendi kendine paralel park etme işini de üstleniyor. Araç henüz trafik ışıklarının rengini tanıyarak durup kalkamıyor. Tesla, yeni özellikleri uçaklardaki otomatik pilota benzeterek, sadece rahat koşullarda devreye alınmasını tavsiye ediyor. Tesla’nın yeni çıkardığı Model X SUV’lara da aynı oto pilot özelliği kazandırılacak. Araçlarının hepsi elektrikli olan Tesla “süper hızlanma” özelliği sayesinde 0’dan 100 kilometreye 2.8 saniyede çıkabiliyor.

Kaza olursa kim sorumlu?

Kendi kendini süren otomobil üretme yarışında, Tesla önemli bir adım atarken Google hâlâ araçlarını test ediyor. Japon Toyota ve Alman Mercedes de bu alanda çalışmalarını sürdürüyor. Güney Koreli Hyundai ise kendi kendini süren araçların yol açabileceği yasal sorunlara dikkat çekiyor. Şirketin Avrupa CEO’su Thomas Schmid, 2025’e kadar tamamen oto pilotta giden araçların üretilebileceğinin altını çizerek, sürüş esnasında sorumluluğun kimde olacağı sorusunu ortaya atıyor. Bir kaza anında kendi kendini süren aracı üreten şirketle sürücü koltuğunda oturan kişinin sorumluluk derecelerinin yasal bir çerçeveye oturtulması gerekiyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

access_time04 Mayıs 2024 20:40

F1 Miami Grand Prix'sinin sprint yarışında, 19 turluk mücadelenenin kazananı Verstappen oldu.

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

access_time04 Mayıs 2024 08:06

Resmi Gazete yayımlanan EPDK kararına göre, 15 Mayıs'tan itibaren katkılı motorin ile benzinde fiyat farkı olmayacak ve tek fiyat tarifesi uygulanacak.

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

access_time03 Mayıs 2024 12:20

3 Mayıs 2024 itibarıyla benzine 28 kuruş, motorine 26 kuruş zam gelirken, otogazda ise 1 lira 64 kuruş indirim yapıldı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)