Efsane otomobil Datsun geri dönüyor!

Efsane otomobil Datsun geri dönüyor!

access_time02 Ekim 2012 10:22
Nissan, Datsun modelini gelişmekte olan pazarlara uygun bir hesaplı otomobil olarak diriltecek

Japon otomotiv şirketi Nissan’ın, Mart ayında ilan ettiği Datsun modelini diriltme planının ayrıntıları ortaya çıktı. Nissan, Datsun’u sadece gelişmekte olan pazarlarda piyasaya sürmeyi planlıyor. Wall Street Journal’in özel haberine göre yeni Datsun’un fiyatı 3 bin ila 5 bin dolar arasında değişecek.

 

WSJ’ye konuşan Nissan CEO’su Carlos Ghosn, 2014’ten itibaren altı farklı Datsun modelini piyasaya süreceklerini, birkaç Çin ve Hint şirketinin ürettiği araçlar hariç tutulursa bu modellerin dünyanın en ucuz otomobilleri olacağını dile getirdi.

 

Fiyatı 5 bin doların altındaki araçlar pazarında, çok düşük kar marjlarının da etkisiyle sadece birkaç firma faaliyet gösterebiliyor. Bunlar Çinli Chery, Hintli Tata ve Suzuki’nin sadee Hindistan’da satışa sunduğu Maruti 800 modeli.

 

Nissan CEO’su, şirketin hedefinin “yoksul kitlelerin otomobil sahibi olma şansını artırmak” olduğunu kaydetti.

 

Dünya araç satışlarının yaklaşık yarısı gelişmekte olan ekonomilerde gerçekleştiriliyor. Buna rağmen hiçbir şirket henüz en düşük fiyat segmentine kar edebilecek şekilde girmeyi başaramadı.
 


Ancak isim vermeden WSJ’ye konuşan bazı Nissan yöneticileri, Datsun’u diriltme kampanyasının kaynakların yanlış yönlendirilmesine yol açabileceği konusundaki endişelerini dile getirdi. Analistler de, yeni bir otomobil üretmenin rahatlıkla 1 milyar dolara mal olabileceği kanısında. Diğer yandan Nissan’ın Japonya’daki rakipleri, gelişmekte olan ekonomilerde böylesi araçlar için yeterli talep olduğundan emin değil.
 


Toyota Başkan Yardımcısı Yukitoshi Funo, bu pazarlara ucuz bir araç sununca başarılı olunacağı fikrinin “büyük bir hata” olduğunu söyledi. Funo, “İnsanlar, kendilerinin ve ailelerinin gurur duyabileceği bir otomobil sahibi olmak ister,” diye konuştu.
 


DATSUN’UN PARLAK YILLARI


 

1931’de ortaya çıkan ve 1980’lerin başı itibarıyla ABD’de en çok satılan yabancı marka olan Datsun, otomotiv tarihinde önemli bir yere sahip. Nissan yöneticileri, 1981’de Datsun isminden vazgeçip, şirket kimliğini daha iyi vurgulamak üzere Nissan adını kullanmaya karar verdi. Ancak bu karar satıcılarda ve müşterilerde büyük kafa karışıklığına yol açtı ve Nissan’ın ABD’de silinip gitmesinin nedenlerinden biri oldu. WSJ’ye göre, Datsun markasından vazgeçme kararı halen otomotiv tarihinin en kötü pazarlama kararlarından biri olarak kabul edilmekte.



Ekonomik bir araç olarak yeniden diriltilmek istenen Datsun’un geçmiş modelleri, çıktıkları dönemde büyük yankı yaratmış, pek çok ekstra aksesuar ve özelliği standart olarak sunmuştu. Datsun’un otomotiv tarihine geçen modelleri arasında coupe bir model olan 240Z (1969) ve Fairlady 1500 (1962) de yer alıyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Elektrikli araç satışlarının 2030 yılında rekor seviyeye ulaşması bekleniyor

Elektrikli araç satışlarının 2030 yılında rekor seviyeye ulaşması bekleniyor

access_time25 Nisan 2024 15:02

EY ve Eurelectric'in işbirliği ile hazırlanan rapora göre, 2030 yılında Avrupa’da 75 milyondan fazla elektrikli araç olabilir. Avrupa'da satılan 5 otomobilden 1'i artık...

İstanbul'da elektrikli metrobüs heyecanı

İstanbul'da elektrikli metrobüs heyecanı

access_time27 Mart 2024 16:44

1 Nisan tarihinde Beylikdüzü-Kadıköy arasındaki 52 kilometrelik hatta çalışacak elektrikli metrobüslerin test sürüşleri yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin belirttiğine...

 Porsche, eylül ayının sonunda halka arz edilebilir

Porsche, eylül ayının sonunda halka arz edilebilir

access_time12 Eylül 2022 08:29

Porsche AG, yatırımcıların ilk halka arza büyük ilgi göstermesi nedeniyle, planlı bir borsa listelenmesi için en kısa sürede hazır olmak istediğini bildirdi. Porsche halka arz...

NFT dünyasında otomobil çılgınlığı

NFT dünyasında otomobil çılgınlığı

access_time14 Ağustos 2022 09:07

NFT dünyasının yeni çılgınları, dijital otomobillere milyonlarca dolar veriyor.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)