GM CEO'sunun maaşı tartışmalara sebep oldu

GM CEO'sunun maaşı tartışmalara sebep oldu

access_time20 Eylül 2023 08:51
Detroitli otomotiv işçileri greve giderken, GM CEO'su Barra, 29 milyon dolarlık maaşı nedeniyle tartışmalara sebep oldu ve sert eleştirilere maruz kaldı.

GM, Ford ve Stellantis'e ait Chrysler'de çalışan yaklaşık 150 bin işçi, müzakerecilerin Birleşik Otomobil İşçileri (UAW) ile Üç Büyükler arasında bir anlaşmaya varmak için 14 Eylül'e kadar süre vermesinin ardından cuma günü bir dizi kademeli grev başlattı. Grev sürerken, tartışmaların odağında olan GM CEO'su Mary Barra da 29 milyon dolarlık maaşını savundu.

Independent Türkçe'nin haberine göre, Detroit'te işçileri greve giden "Üç Büyük" otomobil üreticisi arasında en yüksek maaşı alan CEO olan Barra, CNN'e, tıpkı işçilerin kâr paylaşım anlaşmaları gibi şirket performansına bağlı olan kendi maaşının da makul olduğunu söyledi.

Berra, cuma günü "Ücretimin yüzde 92'si şirketin performansına dayanıyor" dedi.

Temsil edilen çalışanlarımıza sunduğumuz ücretimizin planlanma şeklinin güçlü yönlerinden biri de masaya sadece yüzde 20'lik bir (ücret) artışı koymuyor olmamız. Kâr paylaşımımız da var. İşler şirket için iyi gittiğinde, herkes için de iyi gidiyor.

Yöneticinin kendi maaşı son 4 yılda yüzde 34 arttı.

Müzakerecilerin UAW ve Üç Büyükler arasında bir anlaşmaya varmak için kararlaştırılan 14 Eylül son tarihini geçmesi üzerine GM, Ford ve Stellantis'e ait Chrysler'de çalışan yaklaşık 146 bin işçi cuma günü bir dizi kademeli greve başladı.

UAW üyeleri anlaşmaya varılamaması halinde greve gitme kararını ağustosta almıştı.

Devasa otomobil sendikası, işçi ücretlerinin şirket kârlarına ve yönetici maaşlarına ayak uyduramadığını savunuyor.

UAW Başkanı Shawn Fain geçen hafta yaptığı konuşmada, "Son 40 yıldır milyarderler sınıfı her şeyi alıyor ve kalan herkesi kırıntılar için mücadele vermek zorunda bırakıyor" dedi.

Detroitli otomobil üreticileri, 2008 ekonomik krizi sonrası federal mali kurtarma paketi kapsamında büyük bir yeniden yapılanmaya gitmişti.

Bu yeniden yapılandırma çerçevesinde çalışma koşullarında iki kademeli ve kıdeme dayalı ücret tarifesi, geçici işçilerin sayısında artış ve tanımlanmış emeklilik maaşlarının sona ermesi gibi önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Bunların hepsi, sendikanın bir dizi taleple üstesinden gelmeyi umduğu konular.

Harvard Hukuk Fakültesi Emek ve Adil Ekonomi Merkezi İcra Direktörü Sharon Block, Vox'a, "[Ücret artışlarını] teşvik eden şeylerden biri de şirketin elde ettiği başarı dolayısıyla işçilerin paylaştığı fayda oluyor. Üstelik söz konusu paylaşım, kurumsal liderliğin bu başarıyı paylaşma biçimiyle orantılı görünen bir şekilde gerçekleşiyor" dedi.

Bunu, son zamanlarda çok kazanç elde eden üç şirketin kârlarından adil bir payı temsil edecek bir artış olarak düşündüğünüzde, durum farklı görünebilir.

UAW, kısmen CEO ücretlerindeki benzer artışlarla denkleşebilmek için 4 yıl içinde yüzde 36'lık ücret artışı talep ediyor ve haftalık mesai saatlerini 32 saat olarak belirlemek için bastırıyor.

Ford ve GM yüzde 20 artış önerirken, Stellantis şu ana kadar yüzde 17,5 teklif etti.

General Motors, Ay'da kiralık otomobil hizmeti verecek

 

General Motors ABD ve Kanada'da 40 bin şarj istasyonu kuracak

 

General Motors'dan 785 milyon dolarlık yatırım

 

General Motors 5,9 milyon aracını geri çağıracak

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)