Honda’nın kapanan fabrikasının yerine ne gelecek?

Honda’nın kapanan fabrikasının yerine ne gelecek?

access_time30 Eylül 2021 15:50
Honda’nın kapanan Gebze’deki fabrikasını satın alan HABAŞ, yerli hibrit otomobil üretimine başlayacak. HABAŞ yetkilileri, Honda’nın İngiltere’deki fabrikasının ekipmanlarını da satın aldıklarını açıkladı.

Türkiye’de üretime son veren Honda’nın Gebze’deki fabrikasını satın alan HABAŞ, burada yerli araç üretmek için hazırlık yapıyor. HABAŞ yetkilileri, fabrikada yerli bir hibrit otomobil üretileceğini açıkladı.

Otomobil ve motosiklet tutkusu olduğu bilinen HABAŞ’ın sahibi Mehmet Rüştü Başaran, uzun süredir hayalini kurduğu yerli otomobil projesini, satın aldığı Honda fabrikasında gerçeğe dönüştürüyor. HABAŞ yetkilileri, 30’a yakın mühendislik şirketi ile görüşme halinde olduklarını, yerli hibrit bir otomobil markası ile seri üretime başlayacaklarını açıkladı. HABAŞ, kapanan Honda İngiltere fabrikasının ekipmanlarını satın alarak Türkiye’ye getirdi. Dünya'dan Aysel Yücel haberine göre, Mehmet Rüştü Başaran hibrit otomobilin üretimi için eski Honda çalışanlarına da teklif götürüyor.

Yaklaşık 24 yıldır Türkiye’de üretim yapan Japon otomotiv devi Honda, yaklaşık 2 yıl önce aldığı karar doğrultusunda 28 Eylül’de Gebze’deki fabrikasında üretimi tamamen sonlandırdı. Honda bu fabrikada Civic Sedan modelini üretiyordu. Geçen salı son Honda Civic Sedan modeli banttan indirdi. Şirket 2019 yılında yaptığı açıklama ile İngiltere ve Türkiye’de yer alan tesislerdeki üretimin durdurulacağını duyurmuş, nedenini ise global üretim stratejisi olarak açıklamıştı. Maltepe’deki yeni yönetim binasına taşınan Honda, bundan sonra Türkiye’de sadece pazarlama, satış ve satış sonrası operasyonlarını sürdürecek. Honda geçtiğimiz mart ayında da Gebze’deki fabrikayı Habaş Topluluğu’na devredeceğini duyurmuştu. Japon üreticiden yapılan açıklamada, "Honda Türkiye AŞ, Gebze’deki üretim tesislerini HABAŞ Topluluğuna devretmek üzere anlaşmaya varıldığı", söz konusu taşınmazın teslim tarihi Eylül 2021’den sonra gerçekleştirileceği açıklandı. HABAŞ’ın fabrikada ne yapacağı ise merak konusuydu.

Habaş Topluluğu, 1956 yılında kurulmuş ve birçok farklı sektörde faaliyet gösteriyor. İlk olarak “Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Fabrikası” adı ile temelleri atılan topluluk, temel olarak sınai ve tıbbi gazlar, çelik, elektrik enerjisi, ağır makina, tüp ve kriyojenik tank üretimleri yanında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ve sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) dağıtımı yapan, liman ve deniz taşımacılığı hizmetleri sunan bir sanayi kuruluşları topluluğu.

Son araç banttan indi: Honda üretime resmen son verdi

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

access_time05 Mayıs 2024 12:18

Nisan ayında satılan her 2 elektrikli otomobilden 1'i Togg oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

access_time04 Mayıs 2024 20:40

F1 Miami Grand Prix'sinin sprint yarışında, 19 turluk mücadelenenin kazananı Verstappen oldu.

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

access_time04 Mayıs 2024 08:06

Resmi Gazete yayımlanan EPDK kararına göre, 15 Mayıs'tan itibaren katkılı motorin ile benzinde fiyat farkı olmayacak ve tek fiyat tarifesi uygulanacak.

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)