İlk kez bu kadar yakınız

İlk kez bu kadar yakınız

access_time28 Şubat 2013 12:52
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan YASED toplantısı ardından gazetecilerin sorularını cevapladı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bugün açıklanan dış ticaret açığı verilerine ilişkin, ''Moralleri bozacak bir gelişme söz konusu değildir'' dedi. Çağlayan, Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) 32. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Dış ticaret açığı beklentilerin üstünde geldi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna Çağlayan, bazı mevsimsel etkilerin gözden kaçırılmaması gerektiğini belirterek, ''Gelmiş olduğumuz seviye ve bugün açıklanan rakamlar 2012'yi iyi bir şekilde bitirdiğimizi ve 2013'e de çok iyi bir şekilde başladığımızın önemli bir göstergesidir. En yüksek Ocak ayı ihracatını yapmış bulunuyoruz. Rekorla başladık inşallah rekorla bitireceğiz'' cevabını verdi. Dış ticarette, Ocak ayı ihracatının önemli bir artışla 11,5 milyar dolara ulaşırken, ithalatta da yükselme olduğunu ifade eden Çağlayan, ''Bunlar önümüzdeki dönem içinde bizi endişeye sevk edecek şekilde olmayacaktır. OVP hedeflerimiz çok net bellidir. Zaman içinde yaşanan dış ticaret açığındaki gelişim ve değişimde Türkiye'nin olumlu bir şekilde seyredeceğini düşünüyorum. Moralleri bozacak bir gelişme söz konusu değildir. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 61,2 olmuştur. Geçen yılın ocak ayında bu rakam yüzde 59,2 idi. Ocak ayında 220 ülke ve bölgeye ihracat yapılması son derece önemli. 79 ilimizin Ocak ayında ihracat yapması son derece önemli'' diye konuştu. 
Bakan Çağlayan, ''Otomotiv sektöründe ihracatın gerileme göstermesine ilişkin soruya da ''Otomotiv sektörünün en büyük pazarı Avrupa. Şu anda Avrupa'nın ekonomik şartlarında iyiye gidişin görülemediği bir ortamda, sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını sizlerle paylaşmak isterim. Otomotiv sektörümüzde yeni teşvik sistemiyle beraber gerek maliyet gerek üretimde katkı sağlayacaktır. Mutlaka pazar çeşitlendirilmesinin gerçekleştirilmesidir'' karşılığını verdi.    
Yerli otomobil yapımına bu kadar yaklaştığımızı görmemiştim
Teşvik sisteminin son açıklanan kararnamesinin çok ciddi kabul gördüğünü anlatan Çağlayan, ''Otomotiv sektörü beklentilerinin çok üstünde bir teşvik sistemi ile karşılaştı. Yerli otomobil konusuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ben hiçbir zaman bir yerli otomobil yapımına bu kadar yaklaştığımızı görmemiştim'' diye konuştu. 
Zafer Çağlayan, otomobilin adının ''Ali'', ''Veli'' olmasının önemli olmadığını dile getirerek, ''Türkiye'deki yerlilik oranının yüksek olduğu ve o araç yapılıp dünyada söylendiğinde Türkiye'nin akla geldiği, Türkiye denildiğinde o aracın akla geldiği bir yapıyı oluşturmaktır. Buna her geçen gün daha da yaklaşıyoruz'' dedi. 
Cenevre'deki fuar ziyaretinde görüşmeler yapacaklarını ifade eden Çağlayan, ''Yerli otomobil konusunda binek otomobilde bir plan hedeflemişken, buna ilave olarak hafif ticari araçlarda bunu gerçekleştirebileceğimizi görüyoruz. Hem binek hem hafif ticari araçta önemli yapılanmayı hep beraber göreceğiz'' diye konuştu.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

access_time05 Mayıs 2024 12:18

Nisan ayında satılan her 2 elektrikli otomobilden 1'i Togg oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

access_time04 Mayıs 2024 20:40

F1 Miami Grand Prix'sinin sprint yarışında, 19 turluk mücadelenenin kazananı Verstappen oldu.

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

access_time04 Mayıs 2024 08:06

Resmi Gazete yayımlanan EPDK kararına göre, 15 Mayıs'tan itibaren katkılı motorin ile benzinde fiyat farkı olmayacak ve tek fiyat tarifesi uygulanacak.

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)