Okul servislerinde skandal!

Okul servislerinde skandal!

access_time15 Ağustos 2018 13:03
Okul servis araçlarında üç nokta emniyet kemeri ve her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurması zorunluluğu getiren düzenlemenin öngördüğü 3 Eylül tarihi, servisçilere yetmedi.

Geçen yıl Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, okul servisi araçlarında her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat ile her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurma, iç ve dış kamera sistemi ile en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı zorunluluğu getirilmişti. Araçların yeni özelliklere hazır hale getirilmesi için servisçilere 3 Eylül 2018’e kadar süre tanınmıştı. Okul servis araçları istenilen sürede istenilen özelliklere hazır hale getirilemedi.

Yönetmelikle süre uzatıldı 

Resmi Gazete’de dün yayımlanan İçişleri Bakanlığı’nın okul servis araçları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğiyle servis araçlarının hazır hale getirilmesi için süre uzatımına gidildi. Buna göre, okul servis araçlarında her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat ile her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurma, iç ve dış kamera sistemi ile en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı zorunluluğuna ilişkin verilen süre bir yıl uzatılarak 3 Eylül 2019 olarak belirlendi. Ayrıca, fabrika çıkışında üzerinde mevzuata uygun renkli cam olan araçlar için getirilen “iç mekanı gösteren beyaz cam zorunluluğu”na ilişkin süre ise 3 Eylül 2020’ye kadar uzatıldı. Söz konusu yönetmelik hükümleri İçişleri, Milli Eğitim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Ulaştırma ve Altyapı bakanları tarafından birlikte yürütülecek.

‘2 bin dolar maliyeti var’

Okul servis araçlarıyla ilgili süre uzatımını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan kendilerinin talep ettiğini belirten Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Halil İbrahim Seyfi, 2017’de yönetmelikle alınan kararın alelacele alındığını bu yüzden servislerin yetişmediğini söyledi. Piyasada, istenilen özellikleri servislere uygulayacak bir firmanın bir ay öncesine kadar bulunmadığını kaydeden Seyfi, şöyle devam etti: “Yaklaşık 250 bin civarında servis taşımacılığı yapan esnaf var. 250 bin servis aracının 100’ü hazır durumda. Bu kadar esnafın kısa sürede istenilen montajı araçlarına yaptırmaları mümkün değildi.”

Servis araçlarında olması istenilen kamera ve oturma sensörünün ortalama 2 bin dolar maliyetinin bulunduğunu kaydeden Seyfi, dolardaki artışın esnafı olumsuz etkilediğini söyledi. Seyfi, koltuk değiştirmenin maliyetinin ise yaklaşık 20 bin TL olduğunu vurguladı. Bu konuyu aktarmak için Selçuk’tan tekrar randevu talep edeceklerini kaydeden Seyfi, “2018 öncesi üretilen bu araçlarda bu özelliklerin istenilmemesini talep edeceğiz. Çünkü bazı şehirlerde esnafın bu özellikleri yerine getirmesi çok zor” dedi. (Aykut Yılmaz/Milliyet)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

access_time04 Mayıs 2024 20:40

F1 Miami Grand Prix'sinin sprint yarışında, 19 turluk mücadelenenin kazananı Verstappen oldu.

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

access_time04 Mayıs 2024 08:06

Resmi Gazete yayımlanan EPDK kararına göre, 15 Mayıs'tan itibaren katkılı motorin ile benzinde fiyat farkı olmayacak ve tek fiyat tarifesi uygulanacak.

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

access_time03 Mayıs 2024 12:20

3 Mayıs 2024 itibarıyla benzine 28 kuruş, motorine 26 kuruş zam gelirken, otogazda ise 1 lira 64 kuruş indirim yapıldı.

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • doğru söyle15 Ağustos 2018 13:50ne denetini denetim felan yok göstermelik uygulamalar bu arabalar çöpe gidecek araba çoğu

    (%0) (%0)