Otomotivci yenilik arıyor

Otomotivci yenilik arıyor

access_time02 Aralık 2013 06:05
Üretim ve ihracatta katma değeri yükseltmek amacıyla harekete geçen otomotiv yan sanayi firmaları, Alman enstitüleriyle Ar-Ge işbirliği yapıyor
Türkiye otomotiv sanayi, bir yandan ihracatını artırmanın yollarını ararken, diğer yandan da ürünlerdeki katma değeri yükseltecek girişimler için harekete geçti. Bu amaçla Almanya’da kendisini kanıtlamış enstitüler ile işbirlikleri yapılırken, yurt dışında yeni şirket alımları konusunda da fırsatlara bakılıyor.
Levent Köprülü'nün Milliyet'teki sektörle ilgili haberine göre, yan sanayi firmalarında Ar-Ge’nin daha da artırılması ve katma değeri yüksek ürünler geliştirilmesi amacıyla çareyi, otomotiv alanında dünyanın en gelişmiş teknolojilerini üreten Almanya’da arayan TAYSAD (Taşıt Araçları Yan Sanalicileri Derneği), üç Alman enstitüsüyle işbirliğine gitti. Avrupa’nın en büyük Uygulamalı Bilimler Araştırma-Geliştirme Enstitüsü Fraunhofer’ın yanı sıra Braunschweig Üniversitesi ile seminerler organiza eden TAYSAD, ilkini bu hafta içinde gerçekleştirecek.

Ar-Ge için çözüm aranacak

Söz konusu seminerde Fraunhofer Enstitüsü’nden gelen uzmanlar, bir yandan Türkiye’deki yan sanayicilere yeni trendler ve teknolojik gelişmeler hakkında bilgi verirken, diğer yandan da Ar-Ge merkezlerinde uygulamada yaşanan sorunlara çözümler bulunması konusunda yardımcı olacak.
Ağırlıklı olarak Almanya’da şubeleri olan, aralarında otomotivin de bulunduğu çeşitli alanlarda bünyesinde 22 bin bilim adamı barındıran Fraunhofer Enstitüsü, bilim dünyası tarafından sayısız ödüle layık görüldüğü gibi, “2013’ün En Büyük 100 Yenilikçi Kurumu” listesinde de yer alıyor.
Bu işbirliğinin, Türkiye’deki yan sanayi firmalarının Ar-Ge konusundaki yetkinliğini ve ağırlığını artırmak amacıyla yapıldığını altını çizen TAYSAD yetkileri, Alman enstitülerinin seçilmesinin de tesadüf olmadığını belirtiyor. Nitekim geçen yıl otomotiv sektöründe tüm dünyada 800 kadar patent alındığını belirten yetkililer, bunun yarıdan fazlasının Almanya’dan çıktığının altını çiziyor. Japonya ile Amerika ise, ikinci ve üçüncü sırada.

Satın almalara teşvik

Bununla birlikte TAYSAD, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Baker & Mc Kenzie (Esin Avukatlık Ortaklığı) ve Grant Thornton uzmanlarının katılımıyla, üyelerini otomotiv yan sanayiinde birleşme, ortaklık ve satın alma gibi süreçlerle ilgili bilgilendirdi.
Küresel krizle birlikte otomotivde de birleşme ve satın almalar yaşandığı, özellikle 2013’ün ilk yarısında bu evliliklerin 13.1 milyar doları bulduğuna dikkat çekilirken, bu işlemlerin 6.8 milyar dolarlık kısmı finansal ortaklık, kalan bölümünün de stratejik ortaklık şeklinde gerçekleştiği ifade ediliyor. Başta Avrupa olmak üzere dünyada bu sektörde 4 bin nitelikli firmanın olduğu vurgulanırken, Türk firmaları için ortaklık ve satın alma anlamında pek çok fırsat olabileceği bildirildi. Söz konusu toplantıya, çeşitli firmalardan 30’u aşkın üst düzey yönetici katıldı.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Yenilikçiliğin sırrı deneme yanılma

Yenilikçiliğin sırrı deneme yanılma

access_time29 Kasım 2013 02:51

Inovasyon Haftası'nda konuşan Google X kurucusu Prof. Thrun, deneme yanılma ile sürücüsüz otomobil ve akıllı gözlük yaptıklarını söyledi

​Türkiye’de eski günlere az kaldı

​Türkiye’de eski günlere az kaldı

access_time30 Eylül 2013 11:18

Mazda 2013'te hedef büyüttü...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)