Petrol düştü, benzine indirim gelecek mi?

Petrol düştü, benzine indirim gelecek mi?

access_time08 Ocak 2016 15:04
TABGİS Başkanı Temel Zülfikar, önümüzdeki hafta motorinde 5-6 kuruşluk düşüş beklediklerini, benzinde herhangi bir indirim öngörmediklerini söyledi
Ham petrol fiyatları, son 2,5 ayda yüzde 35 düştü, son 12 yılın en düşük seviyesine geriledi. Benzin fiyatlarındaki düşüş ise yüzde 2'de kaldı. Aynı dönemde dolardaki artış yüzde 6,5 civarında olurken benzin fiyatı yüzde 2, mazot fiyatı ise yüzde 7 düştü.

Sektör temsilcileri, rakamlar arasındaki bu farkı ham petrolle işlenmiş petrolün fiyat farkına ve vergi uygulamalarına bağlıyor. Türkiye Akaryakıt Bayileri, Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası Başkanı Ferruh Temel Zülfikar,  "Bunun üzerinde çok ciddi miktarda maktu, değişmeyen bir vergi var. Aslında motorinin, benzinin 1 TL’dir vergisiz fiyatı, rafineri çıkış fiyatı. Aslında indirim beklenmesi gereken miktar 1 TL’dendir" dedi. Zülfikar, sabit verginin benzinde yüzde 66, motorinde yüzde 61, LPG'de ise yüzde 53 olduğunu söyledi. Zülfikar, vergisiz fiyatlara göre, motorinde yüzde 27, benzinde yüzde 13, LPG'de yüzde 11 indirim olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Sadece biz ham petrol veya petrol fiyatlarıyla ilişkili bir fiyat ayarlaması yapamıyoruz. Döviz kuruna da bağlıyız. Dövizdeki artış da bu düşüşü maalesef biraz frenledi. Önümüzdeki hafta içinde sadece motorinde 5-6 kuruş bir düşüş bekliyoruz. Benzinde de herhangi bir düşüş olmayacak gibi öngörüyoruz."
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

access_time05 Mayıs 2024 12:18

Nisan ayında satılan her 2 elektrikli otomobilden 1'i Togg oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

access_time04 Mayıs 2024 20:40

F1 Miami Grand Prix'sinin sprint yarışında, 19 turluk mücadelenenin kazananı Verstappen oldu.

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

access_time04 Mayıs 2024 08:06

Resmi Gazete yayımlanan EPDK kararına göre, 15 Mayıs'tan itibaren katkılı motorin ile benzinde fiyat farkı olmayacak ve tek fiyat tarifesi uygulanacak.

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)