Petrol ve doğalgaz devleri lityum üretimine güveniyor

Petrol ve doğalgaz devleri lityum üretimine güveniyor

access_time25 Haziran 2023 11:11
Enerji devleri, fosil yakıtlardan daha temiz enerjiye geçmeye yönelik küresel çabaların ortasında ayakta kalabilmek için lityum üretimine umut bağladı.

Global enerji devleri, fosil yakıtlardan uzaklaşmada çıkış yolu olarak görülen elektrikli otomobile geçişte kritik öneme sahip lityum üretimi için teknolojik atılıma umut bağladı. Ekonomim'den Aydın Şahinalp'in konuyla ilgili haberi şöyle:

Petrol ve doğal gaz devleri, elektrikli otomobil bataryaları için son derece önemli olan metali üretecek teknolojik atılım umutları artarken fosil yakıtların ötesine geçerek lityuma yönelme çabalarını hızlandırıyor.

ExxonMobil, Schlumberger, Occidental Petroleum ve Equinor, petrol ve su gibi yeraltı sıvılarını pompalama, işleme, yeniden enjekte etme konusundaki temel becerilerinin, tuzlu su kaynaklarından lityum işlemek için kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyor. Bu hamle tarihi enerji geçişinde önemli rol üstlenecek lityum darboğazını hafifletmeye yardımcı olacak.

“Söz sahibi olacak petrol şirketleri var”

Financial Times’ın haberine göre, ABD hükümeti tarafından desteklenen bir madencilik yatırım fonu olan TechMet'in CEO'su Brian Menell, "Lityumda nasıl büyük olabilecekleri konusunda çok fazla zaman ve dikkat harcayan bir dizi petrol ve gaz şirketi var" dedi. TechMet’in petrol sahası hizmetleri devi Schlumberger tarafından desteklenen bir lityum geliştiricisi olan EnergySource Minerals'da (ESM) hisseye sahip olması dikkat çekiyor.

Doğal bir evrim niteliğinde

Küresel enerji sektöründe son yaşanılanlar petrol şirketleri özelinde doğal bir evrim niteliğinde. Lityum hammaddesinin sahip olduğu tuzlu suları, petrol şirletleri için proje yönetimi dışında hiçbir beceriye sahip olmadıkları şarj şebekeleri ve rüzgar çiftliklerinin aksine, yeraltı pompalama ve akışkanları konusunda yetenekli oldukları için çok daha önemli bir alanı teşkil ediyor.

ABD'de Exxon ve Chevron'dan Avrupa'da Equinor ve BP'ye kadar pek çok petrol üreticisi, emisyonları azaltmaya ve fosil yakıtlardan daha temiz enerjiye geçmeye yönelik küresel çabaların ortasında kârlılıklarını korumaya çalışırken lityuma yönelme potansiyeli de doğal olarak ortaya çıkıyor.

Petrol devlerinin lityuma yönelmesi, batılı ülkelerin benzin ve dizel araçların satışını yasaklaması, Çin'de elektrikli araç kullanımının artmasıyla önümüzdeki on yıl içinde araçlarını elektrikli hale getirmek için gereken büyük miktarlarda lityumu sağlamak için şu anda küçük olan madencilere güvenen otomobil üreticilerine güven verecek.

ExxonMobil lityum sahasını satın aldı

Enerji devi ExxonMobil kısa süre önce Arkansas'ın Smackover bölgesinde lityum içeren tuzlu sularla kaplı sahayı satın almak için 100 milyon dolardan fazla nakit ödeyerek Schlumberger ve Equinor'un ilgisini savuşturdu.

 Equinor 2021'de hammadde işleyicisi Lithium de France'ın hissesini  satın alırken, ABD'li şeyl gazı üreticisi Occidental da lityum teknoloji grubu olan TerraLithium'un ortak sahibi olarak dikkat çekiyor.  Son günlarde Chevron'un CEO'su da elektrikli araç pili için kritik olan lityum metaline olan ilgisini dile getirdi.

 Uzmanlara göre son yıllarda lityum arzındaki artış, pil metalinin diğer önemli kaynağı olan Latin Amerika'nın tuzlu sularına eklenen Avustralya ve Çin sert kaya kaynaklarının yükselişinden kaynaklandı.

Lityum pazarı 2030 yılına kadar yılda 150 milyar dolara ulaşabilir

Financial Times'ın hesaplamalarına göre, iyimser büyüme ve fiyatlandırma varsayımlarında bile lityum, mevcut 2,6 trilyon dolarlık petrol piyasasına kıyasla 2030 yılına kadar yılda 150 milyar dolara ulaşabilir.

Hâlihazırda Rio Tinto haricinde, küçük pazar büyüklüğü lityum sektörüne yatırım yapan madencilik şirketleri için bile bir engel oluşturuyor. Petrol devleri için potansiyel pazar, toplam lityum pazarının çok küçük bir kısmı olacak gibi.

Sektördeki bazı uzmanlar, erken aşamadaki faaliyetlerin pil metalinin önemli ölçüde üretilmesine yönelik daha büyük bir sıçramanın önünü açabileceğini tahmin ediyor.

Elektrikli araçlar için lityum tehlikesi

Çin'de lityum iyon pil üretimi yüzde 87 arttı

Elektrikli araç satışlarına lityum darbesi

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)