Rakiplerinin de kalıbını çıkarttı

Rakiplerinin de kalıbını çıkarttı

access_time15 Aralık 2014 10:51
Ford’un küresel çaptaki projelerine de kalıp üreten Ford Otosan, farklı markaları da portföyüne katarak bu alandaki üretim kapasitesini katladı...
Ford’un ticari araç üretim üssünün yanı sıra kamyon ve ticari araç geliştirme merkezi de olanFord Otosan, kalıp üretimiyle kendisine yer edindi. Sadece Ford dünyasına değil, pek çok otomotiv markasına kalıp üreten Ford Otosan, bu alandaki kapasitesini kısa sürede ikiye hatta üçe katladı.

Kalıp üretimlerinin, başlarda Ford Otosan projelerine ve Ford Motor Company’nin tesislerine yönelik olduğunu belirten Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Bu konuda bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük. Kalıp fabrikamız proje olmadığında atıl kalıyordu” dedi. Bunun için yeni bir yapılanmaya gittiklerini, sipariş gelmesini beklemek yerine üreticilerle doğrudan temasa geçtiklerini anlatan Yenigün, “Daha önce sürekli zarar eder, ‘Keşke bir proje çıksa’ diye beklerdik. Yıllık 45-60 adetlik bir kapasitemiz vardı. Bu da verimli olmuyordu. Bunun üzerine üreticilere doğrudan gittik. Bu sayede artık Ford’un yanı sıra farklı markaların, hatta rakiplerimizin bile dünya çapındaki projelerine kalıp üretiyoruz” ifadesini kullandı.

Mustang’in kapıları...

Son dönemde artık kapasitelerinin iyice dolduğunu, hatta yetmemeye başladığını da söyleyen Yenigün, “Yıllık üretim kapasitemiz 150’ye kadar çıkabiliyor. Elbette çok devasa rakamlardan söz etmesek de, bu tesisimiz artık kar edebilen, ciddi ihracatlar yapan bir hale geldi” dedi.

Bir dönem Ford çatısı altında olan Jaguar ve Land Rover’a ciddi adetlerde kalıp üretimi yapan Ford Otosan, bu çerçevede Land Rover Freelander’ın arka kapıları, Jaguar’ın da kısa süre önce üretimi sona eren XK modelinin ön çamurluk kalıplarını yapmış. Ford Otosan’ın kalıp ürettiği son modellerden biri ise Türkiye’de de satışına başlanacak Ford Mustang. Mustang’in kapı kalıpları Türkiye’den gitmiş.

Ford dünyasının “özel ağı”na dahil olduklarını vurgulayan Yenigün, “Şimdi Ford içinde, dünyanın herhangi bir ülkesinde yapılacak üretimle ilgili gerektiğinde biz de devreye giriyoruz. Kalıp tesisimiz uygun olduğunda, anında bu ağdan giriş yapıp, işi alabiliyoruz” diyor.

‘Dünyanın her yeriyle iş yapmayı öğrendik!’

Özellikle son dönemdeki “küresel Cargo” kamyon projesiyle dünyanın zorlu pazarlarına girdiklerini, bunun da kendilerine büyük deneyim kazandırdığını anlatan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “ABD’ye araç gönderdik, onlara Transit üretiminde yardımcı olduk. ‘Çin’de dikkatli ve temkinli olmak gerek. Orası çok zordur!’ deniliyordu. Onu da başardık. Afrikave Körfez’e kamyon satıyor, bayilik açıyoruz. Rusya’da üretime başlıyoruz. Böylece dünyanın her yeriyle iş yapmayı öğrendik, öğreniyoruz” ifadesini kullandı.  

‘Sevimli olmak zorunda değilim!’

Tata, Hindistan’da motosiklet kullanmak zorun kalan aileler için Nano’yu geliştirip satışa sunduğunda, herkesin yüzünde bir tebessüm oluşmuştu. Minik, sevimli görünümlü bu Otomobil, çok iyi bir başlangıç yapmasa ve Hindistan dışında pek satılmasa da, dünya çapında üne kavuşmayı başarmıştı.
Hindistan’da kurulu JA Motorsport, Nano’nun farklı alanlarda da potansiyeli olduğuna inanmış olacak ki, bu araç için “devrim” sayılabilecek bir versiyon geliştirmiş.

Motor gücü katlandı

Nano Racing adını verdikleri bu ufaklık, yarış lastikleri, şişkin çamurlukları, hatırı sayılır büyüklükteki egzozu, Recaro yarış koltuklarıyla ciddi bir görünüme bürünürken, asıl değişim onun kalbinde yapılmış.

Arkada bulunan, 2 silindirli ve 40 HP üreten minik motorunu “atan” JA Motorsport, bunun yerine 1.3 lt hacimli ve ciddi şekilde modifiyeli bir motor yerleştirmiş. 230 HP güç üreten bu motorla, Nano’nun hızı da 105 km/s’den 190’a çıkmış. 100 km/s hıza da söylendiğine göre 6 saniyede çıkıyormuş.

Tüm bu işlemlerden sonra, bu minik mavi Nano’nun “Sevimli olmak zorunda değilim!” dediğini duyar gibiyim...(Levent Köprülü-Milliyet)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

access_time05 Mayıs 2024 12:18

Nisan ayında satılan her 2 elektrikli otomobilden 1'i Togg oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

access_time04 Mayıs 2024 20:40

F1 Miami Grand Prix'sinin sprint yarışında, 19 turluk mücadelenenin kazananı Verstappen oldu.

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

access_time04 Mayıs 2024 08:06

Resmi Gazete yayımlanan EPDK kararına göre, 15 Mayıs'tan itibaren katkılı motorin ile benzinde fiyat farkı olmayacak ve tek fiyat tarifesi uygulanacak.

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)