Renault Kadjar'a yakından bakış

Renault Kadjar'a yakından bakış

access_time28 Aralık 2015 08:24
Orta sınıf crossoverlara Renault'un sunduğu alternatif model Kadjar'ı yakından inceledik
Bir dönem Amerikalıların sevdiği yerden yüksek araçlar için “SUV’lar ortalığı mahvediyor. Resmen çevre düşmanıııı” filan  diye “bık, bık” eden Avrupalılar da, sanırım kendilerine göre “doğru yolu” buldu. Özellikle 2008 krizinden sonra “ağızlarının tadını” değiştiren Avrupalı tüketici, yerden yüksek araçlara “kıtlıktan çıkmış” şekilde sarılmaya başladı. Elbette, küçük benzinli motorlara, dizel seçeneklere sahip “ehlileştirilmiş” Avrupai versiyonlar sayesinde...
Crossover ve SUV sınıfındaki araçların bu denli ilgi çekmesi, elbette, kriz sonrası travma yaşayan tüm üreticilerin sarıldığı bir nokta oldu. Bu sınıfa girmeyen neredeyse pek az üretici kaldı. İşte Fransız Renault da, bu pazarın “çekiciliği”ne dayanamayarak, dahil olanlardan. Kore esintili Koleos ile var olmanın zorluğunu anlayan Renault, bunun için masaya “sıfırdan” oturdu. Önce Captur’u çıkarttı. Başarısı üzerine bir üst sınıfa yöneldi ve bu konuda en büyük tecrübeye sahip “ittifak ortağı” Nissan’la Kadjar’ı yarattı. Sırası gelmişken, Koleos, tamamen farklı bir şekilde geri dönecek, bunu da buraya bırakmış olayım, lazım olur!..

Tecrübe işe yaramış
Nissan’dan aldığı “destek”, Kadjar’da bir hayli işe yaramış, bu belli. Her ne kadar Qashqai ve X-Trail’le çok benzerliği bulunduğu söylense de, sadece ortak platformdan yararlanılmış. Çünkü Kadjar’ın verdiği tat, Renault baharatlarıyla farklılaştırılmış. 
Önden, Captur modelinin daha kaslı ve büyütülmüş versiyonu gibi duran Kadjar, yan ve arka görünümde tamamen kendisine has detaylara sahip. Hatta minik Clio’dan bile esintiler görmek mümkün. Ancak her ne ise, gayet başarılı durduğu kesin. Zaten bunu, giderek yollarda artan nüfusuyla da tasdik ediyor Kadjar. Yani “Renault bu işi ne ölçüde başarmıştır acaba?” diye kendisine ve çevresine sorup duranlar rahat olsun. Bal gibi olmuş, iyi de olmuş.
Zamanımın çoğunu “ağzımın suyu akarak” aracın dışını seyretmeyle geçirmedim elbette. İçinde oturuyordum. İç mekan, bence Renault’nun son dönemdeki yeni modelleriyle gayet uyumlu. Hatta yarın öbür gün yeni nesil Megane geldiğinde de hiç yabancılık çekmeyeceğinizi söyleyebilirim. Bu da iç mekan unsurlarının, Almanların yıllardır farklı markalarda denediği “aile  kardeşliği” prensibiyle ortak kullanımından kaynaklanıyor. 
Örneğin dijital gösterge paneli, yeni Megane’da da kendisini gösterecek. Hatta lüks Talisman’da bile bir benzerini göreceksiniz. Ancak bunun kötü olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zira bendeniz, gösterge panelinde seçilmiş renklerden pek bir keyif aldım. Hatta, kocaman devir saatinin yanında isterseniz aracın “tork” değerlerini ve turbo basıncını bile görebildiğiniz birer küçük gösterge de peydah olabiliyor. Pek bi gaza geliyor insan, şimdiden söyleyeyim.
 
Her nereden geldiyse...
Neyin nesi? 
Hiç sormayacaksın sandım “iç” sesim! Kendisi tamamen yeni bir model. Yani öncesi yok! Kadjar adının nereden geldiğini öğrenmek istersen, sana net bir yanıt veremeyeceğim. Çünkü birden fazla anlamı olduğu söyleniyor. Ama Renault, “Kad” ve “Jar” diye iki farklı anlamdaki kelimeden bunu türettiğini söylüyor. Tabii bizim için önemli mi? Hayır! Adı her nereden geldiyse...
 
Neleri var? 
Aslına bakılırsa çok şeyi var. Dokunmatik multimedya ekranı, R-Link sistemi, dijital gösterge paneli, Bose müzik sistemi seçeneği, yine donanım paketlerine bağlı olarak “Eller Serbest Park” sistemi, Kör Nokta Uyarısı, Acil Fren Desteği, Yokuş Kalkış Desteği ve bir dolu şey işte... 
Motor durumu nasıl?
Benim kullandığım henüz hayatının başındaydı... Hahahaa... Kusura bakmayın, iç sesime güldüm bu sorusu için. Elbette az önce de yazdım. 1.5 lt 110 HP’lik dizel motor, kendisini kanıtlamış bir makine. Önden çekişli araç için kesinlikle yeterli. Hele de 6 ileri EDC otomatik vitesle iyi anlaşmışlar. Tüketim açısından gayet başarılı. Beklentileri karşılayan bir motor demek yerinde olur. Performans delisi olmanın alemi yok zaten. Keyfini çıkarmalı aracın... “Efendi” kullanınca, 100 km’de 6 litre civarında tüketiyor. 
 
Bir hayli kullanışlı
İç mekan, ne yalan söyleyeyim bir hayli kullanışlı ve sessiz geldi. Ferah ve aydınlık, ayrıca eşya koyma gözleriyle filan da pratik. Dokunmatik ekran, kullanım açısından biraz alışkanlık gerektirse de, “ustalık” döneminizde çok rahat ediyorsunuz. Müzik sisteminin sesi de beğenildi tarafımdan. Sadece navigasyonu çok kullanışlı bulmadığımı itiraf etmeliyim, ki adres girmekte zorlandım. Bagaj kapasitesi ise, bir hayli yeterli...
Motora gelince. 1.5 dizel ve otomatik vites kombinasyonu, en aranılan ve beğenilecek ikili durumunda. Nitekim bunu yaşayarak da tasdik ettim. Gerek yakıt tüketimi, gerekse de performansı bir hayli yeterli. Sessizlikle de birleşince, uzun yola bile rahatça gidilesi bir araç.
“Bu ay için” 87 bin 500 TL’den başlayan fiyatlara sahip olan 1.5 dizel ve otomatik (EDC) seçeneğiyle, “Bu Kadjar iddialı” derim...
 
EDİTÖRÜN SON SÖZÜ

“Kadjar”la “kaçar” giderim... Beni kimse tutamazzzz...

Levent Köprülü
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

access_time05 Mayıs 2024 12:18

Nisan ayında satılan her 2 elektrikli otomobilden 1'i Togg oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

access_time04 Mayıs 2024 20:40

F1 Miami Grand Prix'sinin sprint yarışında, 19 turluk mücadelenenin kazananı Verstappen oldu.

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

access_time04 Mayıs 2024 08:06

Resmi Gazete yayımlanan EPDK kararına göre, 15 Mayıs'tan itibaren katkılı motorin ile benzinde fiyat farkı olmayacak ve tek fiyat tarifesi uygulanacak.

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)