Şarj istasyon ağları arasındaki rekabet artıyor

Şarj istasyon ağları arasındaki rekabet artıyor

access_time03 Nisan 2023 09:05
Elektrikli araç pazarı her geçen büyürken, bu otomobillerin yollarda kesintisiz bir şekilde ilerlemesini sağlayan şarj istasyon ağları arasındaki rekabet de artıyor. Türkiye'de 122 firma, EPDK' dan şarj ağı lisansı almış durumda

Elektrikli araç pazarı her geçen büyürken, bu otomobillerin yollarda kesintisiz bir şekilde ilerlemesini sağlayan şarj istasyon ağları arasındaki rekabet de artıyor. Türkiye'de 122 firma, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) şarj ağı lisansı almış durumda. EPDK lisansına sahip firmalar tarafından işletilen kamuya açık şarj ünitelerinde fiyatlar dakikaya göre değil kWh üzerinden belirleniyor. Aynı teknolojiye sahip cihazlardan yapılacak şarj işlemi ise, firmaya göre farklılık gösteriyor. Togg'un şarj ağı markası Trugo'nun sadece DC cihazlar ile hizmet vermesi sebebi ile, farklı firmaların DC cihaz tarifeleri üzerinden yaptığımız karşılaştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız,2ın konu ile ilgili yazısı şu şekilde:

Türkiye elektrikli araç pazarında gittikçe artan rekabet, şarj istasyonlarında da firmalar arasında fiyat savaşlarının çıkması yol açtı.

Yerli otomobil Togg'un ilk 20 bin sahibi ile buluşmak için artık gün sayması ve 2022'de Avrupa'nın en çok satılan elektrikli otomobili Tesla Model Y'nin Türkiye'ye geliyor oluşu, bu yıl elektrikli otomobiller pazarında sıçrama beklentisi yarattı.

Sektördeki beklentiler, geçen yıl 8 bin adet düzeyinde pazar büyüklüğü ile yüzde 1.5 pazar payı elde eden elektrikli otomobillerin, 2023 sonuna kadar 40 bin adet pazar büyüklüğüne ulaşarak paylarını yüzde 5'ün üstüne taşıyacağı yönünde.

Bu tablo, elektrikli otomobillerin olmazsa olmazı şarj istasyon ağları arasında da rekabet yaratmış durumda. İstasyon işletmecileri, şarj noktalarının yaygınlığı haricinde fiyat tarifesi ile de elektrikli otomobil sahiplerini kendilerine çekmeyi hedefliyor.

122 FİRMANIN ŞARJ AĞI LİSANSI VAR

Türkiye'de 122 firma, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) şarj ağı lisansı almış durumda. Yollarda toplam şarj ünitesi sayısı ise 6 bin 500 dolayında. Bu sayının, Togg'un Trugo markası ve Tesla'nın kendi ağının da katkısı ile yıl sonunda 15 bin adede yaklaşacağı öngörülüyor.

Neticede yollardaki istasyon sayısı her geçen gün artarken, elektrikli otomobil sayısındaki artışın daha hızlı olması, araç başına düşen ünite sayısının azalacağını gösteriyor.

Yüksek yoğunlukta enerji transferi sağlayan ve 30 dakikadan kısa sürede bataryayı dolduran DC ünitelerin ise yatırım maliyetlerinin yüksek olması, hem bu cihazların sayısının az olmasına hem de bu ünitelerden yapılacak şarj işleminin daha pahalı olmasına yol açıyor.

Aynı teknolojiye sahip cihazlardan yapılacak şarj işlemi ise, firmaya göre farklılık gösteriyor.

Bu noktada, Togg'un şarj ağı markası Trugo'nun sadece DC cihazlar ile hizmet vermesi sebebi ile, yaptığımız fiyat karşılaştırmasının adil olması adına sadece DC cihazları ele aldığımızı belirtelim.

Firmaların DC cihazlarından sunduğu şarj hizmetlerinin fiyatları, cihazın enerji aktarım kapasitesine göre değişiyor.

Örneğin Trugo'nun cihazları 180 kW ve 300 kW şeklinde iki versiyon ile hizmet veriyor.

Sharz.net'te DC cihazlar 24 kW ile 120 kW arasında iken, Eşarj da ise DC şarj üniteleri 50 kW ile 120 kW arasında değişiyor.

CV Charging Vehicles'in ise DC cihazları 60 kW ile 180 kW arasında değişkenlik gösteriyor.

Burada altının çizilmesi gereken nokta, Trugo'nun faklı güçteki cihazlarında fiyatlar aynıyken, diğer firmalarda cihaza bağlı şekilde fiyat da değişiyor. Bir diğer deyişle, şarj hızına bağlı olarak fiyat tarifesi de yükseliyor.

Sonuç olarak, Trugo'nun 300 kW DC cihazı için sunduğu fiyat, şuan için piyasanın en ucuzu gibi görünüyor.

TOGG'un şarj etme ücretleri açıklandı

 

İSPARK otoparklarına elektrikli şarj istasyonu

 

Bataryalı elektrikli araç satışları p arttı

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

access_time30 Nisan 2024 11:55

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2026 yılından itibaren F1 yarışlarının Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Togg'da zırh detayı

Togg'da zırh detayı

access_time30 Nisan 2024 11:48

Togg'a yüksek güçteki silahlara karşı koruma sağlayan BR4 seviyesi zırhlama işlemi uygulanıyor.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)