Shell gençlerle geleceğin araçlarını tasarlıyor

Shell gençlerle geleceğin araçlarını tasarlıyor

access_time05 Temmuz 2013 12:56
Shell Eco-marathon yarışması ile gençleri geleceğin araçlarını tasarlamaya yönlendiriyor
Shell Eco-marathon, gençleri geleceğin yakıt alternatifleriyle çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek ve enerjinin verimli kullanılmasına ilişkin toplum bilincini artırmak amacıyla her yıl düzenlenen Shell Eco-marathon yarışmasına Türkiye adına katılan ekipler ve organizasyona destek verenler, Shell Türkiye’nin düzenlediği özel kutlamada bir araya geldi.
Shell Eco-marathon Avrupa kapsamında, 24 ülkeden 16-25 yaş arasındaki geleceğin mühendisleri ve bili adamları kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla yarışıyor. Yaratıcı tasarımları ve teknik bilgileri sayesinde 1 kWh ya da 1 litre yakıt ile en uzak mesafeyi kat eden takımları ödüllendiriyor.
Shell Eco-marathon’a her yıl Türk öğrenciler de katılıyor. 29’uncusu, bu yıl Hollanda’nın Rotterdam şehrinde bir sokak parkurunda düzenlenen organizasyonda, 24 ülkeden lise ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu 183 ekip arasında 13 Türk takımı da yarışlarda yer aldı. Yarışmaya Türkiye’den Kayseri Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi takımları katıldı.

2013 yılındaki yarışmada Sakarya Üniversitesi’nden SAİTEM takımı şehir konsepti kategorinin akü beslemelei elektrik sınıfında 7’nci, Yeditepe Üniversitesi’nden Cereyan takımı 12’nci, Celal Bayar Üniversites’inden EcoMagnesia takımı prototip kategorisinin aki beslemeli elektrik sınıfında 20’nci, Yıldız Teknik Üniversitesi Ae2Procect takımı 25’nci oldu.
Alışan Group’a teşekkür
Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Türk takımlarına verdiği destek nedeniyle Alışan Group Yön.Kur.Baş. Ertuğrul Alışan’a teşekkür plaketi sunarken, Shell Eco-marathon’a katılan takımlara da ödüller verdi. Organizasyona katılan öğrenciler ise Alışan Group Operasyonlar Koordinatörü Jan Devrim’e teşekkür plaketi verdi.

Öğrenciler 1 litre yakıtla en uzun mesafeyi katetmek için yarışıyor
Shell Eco-marathon, gençleri geleceğin yakıt alternatifleriyle çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek ve enerjinin verimli kullanılmasına ilişkin toplum bilincini artırmak amacıyla her yıl gerçekleştirilen uluslararası bir yarışmadır. Etkinlik kapsamında her yıl, dünyanın çeşitli ülkelerinden lise, teknik lise ve üniversite öğrencileri, kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla en az yakıtla en uzun mesafeyi kat etmek için yarışıyorlar.
Shell’in düzenlediği Shell Eco-marathon’un temeli; Shell bilim insanlarının, en az yakıtla en uzun mesafeyi kimin gidebileceğini görmek amacıyla kendi aralarında girdiği bir iddiayla 1939 yılında atıldı. O zamanki adıyla, Mileage Marathon’da birinci olan araç, 1 litre yakıtla yaklaşık 20 kilometre yol kat ederken,  yıllar içinde sergilenen olağanüstü gelişmeyle aşılan mesafe 4.896 km/l’ye ulaştı. 1939’da başlayan bu iddia, 1985 yılından itibaren, her yıl çok sayıda ülkeden binlerce öğrencinin katıldığı Shell Eco-marathon’a dönüştü.
Shell Eco-marathon, SEM Asya, SEM Avrupa ve SEM Amerika olmak üzere çeşitli kıtalarda düzenlenen etkinliklerden oluşuyor. Takımlar yarışa; “Prototip” ve “Şehir Konsepti” (Urban Concept) adlı iki kategori altında katılıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, fütüristik tasarıma sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti (Urban Concept) otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor.
Yarışlarda; araçlara güç vermek için dizel, benzin, likit petrol gaz (LPG) gibi konvansiyonel yakıtlar, ya da hidrojen, biyoyakıtlar, Gas-To-Liquid (gazdan sıvıya/GTL), güneş enerjisi veya etanol gibi alternatif enerji kaynakları kullanılabiliyor. 2011 yılında yarışa elektrik motorlu otomobiller kategorisi “E-mobilite” de eklendi. Organizasyon; tüm hazırlıkları kendileri yapan öğrencilere, araç üretiminin yanı sıra strateji geliştirme, organizasyon, pazarlama ve uygulama konularında da yeteneklerini gösterme ve deneyim kazanma fırsatı sunuyor.
 
 
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Elektrikli araç satışlarının 2030 yılında rekor seviyeye ulaşması bekleniyor

Elektrikli araç satışlarının 2030 yılında rekor seviyeye ulaşması bekleniyor

access_time25 Nisan 2024 15:02

EY ve Eurelectric'in işbirliği ile hazırlanan rapora göre, 2030 yılında Avrupa’da 75 milyondan fazla elektrikli araç olabilir. Avrupa'da satılan 5 otomobilden 1'i artık...

İstanbul'da elektrikli metrobüs heyecanı

İstanbul'da elektrikli metrobüs heyecanı

access_time27 Mart 2024 16:44

1 Nisan tarihinde Beylikdüzü-Kadıköy arasındaki 52 kilometrelik hatta çalışacak elektrikli metrobüslerin test sürüşleri yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin belirttiğine...

 Porsche, eylül ayının sonunda halka arz edilebilir

Porsche, eylül ayının sonunda halka arz edilebilir

access_time12 Eylül 2022 08:29

Porsche AG, yatırımcıların ilk halka arza büyük ilgi göstermesi nedeniyle, planlı bir borsa listelenmesi için en kısa sürede hazır olmak istediğini bildirdi. Porsche halka arz...

NFT dünyasında otomobil çılgınlığı

NFT dünyasında otomobil çılgınlığı

access_time14 Ağustos 2022 09:07

NFT dünyasının yeni çılgınları, dijital otomobillere milyonlarca dolar veriyor.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)