Sıfır ve ikinci el araba fiyatları düşecek mi?

Sıfır ve ikinci el araba fiyatları düşecek mi?

access_time24 Kasım 2020 14:24
TCMB'nin faiz artırımı kararının ardından otomobil fiyatlarında %10'luk düşüş bekleniyor. Bu gelişmelerin sonrasında vatandaş otomotiv markalarının yapacağı hamleleri bekliyor.

Türkiye'de korona virüs salgınıyla birlikte döviz kurlarında peş peşe rekorlar kırılırken, buna bağlı olarak sıfır otomobil fiyatları da yükselişe geçti. Pandemi döneminde çevresiyle teması azaltmak isteyen, daha izole sehayat etmek isteyenler sıfır ve ikinci el araba pazarlarına yönelirken, fiyatlardaki sürekli artış vatandaşları hamle yapma noktasında zora soktu.

DÜNYA Gazetesi'nden Aysel Yücel'in haberine göre, sıfır otomobil alamayan vatandaşlar, ikinci el araba fiyatlarını araştırırken, bu fiyatlarda da ciddi artışlar görüldü. Pandemi döneminde otomobil üretiminin azalması ve sıfır otomobil taleplerinin karşılanamaması nedeniyle fiyatlar kontrolden çıkarken, yaz döneminde otomobil kredilerinde faizlerin düşürülmesi otomotiv sektöründe yeniden hareketliliğe neden oldu. Bir ay süren bu dönemin ardından araba piyasası yeniden durgunlaştı.

Berat Albayrak'ın istifası sonrasında göreve getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın hamleleri döviz kurunda yükselişin önünü alırken, dolar ve eurodaki gerileme sıfır ve ikinci el araba fiyatlarını takip edenleri beklentiye soktu. Otomotiv sektörünün temsilcileri otomobil fiyatları konusunda Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararının ve bu kararın dövize olan etkisinin etkili olmasını bekliyordu. 19 Kasım'da açıklanan Merkez Bankası faiz kararı ile beklenen oldu ve faiz artırımına gidildi. Sektör temsilcileri TCMB'nin bu kararının sıfır ve ikinci el araba fiyatlarının düşmesine neden olacağını savunuyor.

"STOK DURUMUNA BAĞLI"

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu:

Fiyat konusu tamamen markaların stok durumuna bağlı. Yani hangi kur seviyesinden kaç adet ithal ettikleri bu noktada önemli olacak. Ve tabii ki, geçmişte ne kadar zam yaptıkları ve hangi kur seviyesine göre fiyat ayarlayabildikleri de etkili bir unsur olacak.

 

“FİYATLAR DÜŞECEK”

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu:

2020 yılı içerisinde döviz kurları sürekli yukarı yönde ve sert çıkışlar göstererek ilerledi. Özellikle hızlı kur artışlarının yaşandığı dönemlerde artış oranları aynı oranda araç fiyatlarına yansıtılamadı. Ancak son zamanlarda yaşanan düşüş markalar tarafından fiyatlara yansıtılmaya başladı. Ayrıca, kısa vadeli kurdan kaynaklı marjın yılın sonuna planlanan satış kampanyalarına kaynak olabileceğine inanıyorum. Yılın son iki ayında hem düşük faizli satış kampanyaları hem de fiyat düşüşleri görebileceğiz.

 

Faiz artarsa otomobil fiyatları düşer

 

İkinci el araba fiyatları düşecek mi?

 

İkinci elde fiyatlar neden yükseldi

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

EV üreticilerine yatırım yapmak riskli

"EV üreticilerine yatırım yapmak riskli"

access_time08 Mayıs 2023 17:17

ABD’deki elektrikli araç üreticileri, efsane yatırımcı Warren Buffett'ın listesine giremiyor.

Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli

"Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli"

access_time07 Mart 2023 16:31

Tesla’nın son dönemki performansı üzerine yatırımcıları uyaran Morgan Stanley, makro belirsizlikle başa çıkmak için Ferrari hisselerini öneriyor.

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

access_time13 Şubat 2022 10:06

Kripto paralarla ödeme sistemi hızla genişliyor. Birçok şirket bu alanda hazırlık yaparken UBER CEO’su Khosrowshahi kripto ödemelerini "kesinlikle" kabul edeceklerini...

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

access_time15 Haziran 2021 17:26

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.'de Finans Direktörlüğü görevine Nilgün Aydın Türkücü getirildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)