Şoförlüğün kuralları değişti

Şoförlüğün kuralları değişti

access_time09 Mart 2014 12:51
Kazalara sebep olan araç üzerindeki patlak, kesik, balon ve kabak lastiklerin kullanımı yasaklandı
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kazalara sebep olan araç üzerindeki patlak, kesik, balon ve kabak lastiklerin kullanımının yasaklandığını, kamyon şoförünün yola çıkmadan önce aracının genel bakımını, temizliğini ve kontrollerini yapmaktan sorumlu olacağını bildirdi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, TESK ve TŞOF tarafından ortaklaşa hazırlanan kamyon şoförlerinin uyması gereken Ulusal Meslek Standardının 27 Aralık 2013'te Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatarak, yeni yayımlanan standartla kamyon şoförlerinin gürültü kirliliğini önlemek için gerekli tedbirleri alacağını belirtti.

Kazalara sebep olan araç üzerindeki patlak, kesik, balon ve kabak lastiklerin kullanımının yasaklandığını ifade eden Palandöken, kamyon şoförünün yola çıkmadan önce aracının genel bakımını, temizliğini ve kontrollerini yapmaktan sorumlu olacağını vurguladı.

Yeni standartla uzun yola çıkacak kamyon şoförlerinin teknolojiden en iyi şekilde yararlanacağını bildiren Palandöken, kamyon şoförlerinin araçlarını ekonomik kullanmak zorunda olduklarını belirtti.

Şoförlerin yola çıkmadan önce aracın temizliğinden, genel bakımına kadar her türlü eksiği gidermekle yükümlü olduklarını ifade eden Palandöken, "Her önüne gelen kamyon şoförü olamayacak. Kamyon şoförlüğünü işin erbabı olan kişiler yapacak. Yeni yayımlanan standart ile kamyon şoförleri gürültü kirliliğini önlemek için gerekli tedbirleri dahi alacaklar. Tabi bununla da kalınmayacak. Araçta bulunulması zorunlu sürücü belgesi, vergi levhası, tescil belgesi, trafik belgesi, egzoz emisyon kartı, sigorta poliçesi, SRC belgesi, psiko-teknik değerlendirme raporu, yetki belgesi, fatura ve irsaliye gibi evrakları da yanında bulunduracak. Ayrıca taşınan yük ve nakliyenin güvenliği için günlük hava ve yol durumunu takip ederek sefer ve zaman planlaması yapacak. İş süresi içerisinde trafik kurallarına uyarak ve yasal yükümlülüklerini yerine getirecek. En önemlisi gürültü kirliliğini önlemek için tüm önlemleri de alacak" ifadelerini kullandı.

Amaçlarının mesleğe nitelik kazandırmak olduğunu bildiren Palandöken, kamu hizmeti niteliğinde mesleğini gece-gündüz, yaz-kış demeden yapan şoför esnafının meslek standartlarının uygulamasının kısa zamanda başlayacağını belirtti. Son hazırlanan standartla kamyon şoförlerinin kullandıkları aracın basit arızalarını giderebileceklerini ifade eden Palandöken, şunları bildirdi:

"Araç lastiklerinin diş derinliğini ve hava basıncını kontrol ederek, basınç yeterli değilse hava basıncını yeterli hale getirmesini bilmeli. En önemlisi gideceği güzergahı, verilen adrese göre, gerekirse karayolları haritasından veya navigasyon cihazından yararlanarak belirlemelidir. Aracın temizlik, düzen ve tertibine özen gösterecek. Artık diğer mesleklerde olduğu gibi şoför esnafımızda değişime açık olacak. Kamyon şoförlerine gerekli eğitimler yetkili odalarımızca verildikten sonra yapılacak sınav ile sertifikaları verilecektir. Böylece ehil olmayan kamyon şoförleri piyasadan çıkacaklar." A.A
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Yerli otomobil test aşamasında

Yerli otomobil test aşamasında

access_time05 Mart 2016 07:49

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobilde 30-40 araçlık test filosu üretileceğini söyledi

Yeni yılda el yakacak

Yeni yılda el yakacak

access_time31 Aralık 2015 14:10

2016 model araçların gelmesiyle sıfır otomobilde fiyatlar artacak. Bu artış ikinci el otomobil fiyatlarını da yukarıya çekecek

Konuşan Murat 124 ilgi çekiyor

"Konuşan" Murat 124 ilgi çekiyor

access_time27 Aralık 2015 15:02

Antalya'da düzenlenen "Murat 124" buluşması etkinliğinde, birbirinden renkli ve özellikli otomobiller sergilendi

Yılbaşı için otobüs biletleri tükendi

Yılbaşı için otobüs biletleri tükendi

access_time27 Aralık 2015 11:40

Yılbaşı tatilinde 8 milyon yolcu taşımayı hedefleyen otobüs firmaları, vatandaşların mağdur olmaması için 4 bin 500 ek sefer düzenleyecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)