Toyota SUV Türkiye'de üretilecek

Toyota SUV Türkiye'de üretilecek

access_time10 Ekim 2015 05:56
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Toyota'nın küçük SUV modeli 2016'dan itibaren Türkiye'de üretilecek
4 Çeker Adapazarı

10.10.2015 Cumartesi
Toyota'nın 2 yıldır Türkiye'de üretmesi gündemde olan küçük SUV (4X4) modeli için resmi açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı. Erdoğan, Japonya dönüşünde uçakta Adapazarı'nda 2016 yılından itibaren Corolla ve Verso'nun dışında 450 milyon dolarlık yatırımla yeni bir SUV üretileceğini söyledi. Konuyla ilgili Vahap Munyar'ın Hürriyet'teki yazısı şöyle:
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Brüksel'den Tokyo'ya geçtiğimiz günün akşamı konakladığımız otelin lobisinde Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı Başkanı Arda Ermut ve Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'yı birlikte çalışırlarken gördüm.
 
Ermut, ertesi sabahın programını aktardı:
- 500 dolayında Japon yatırımcıya bir seminer düzenledik. Tokyo'da düzenlediğimiz 15'inci seminer olacak. Cumhurbaşkanımız seminerde Japon yatırımcılara hitap edecek.
Erdoğan, ertesi sabah salondaki 500 dolayında Japon şirketin üst düzey yöneticileriyle şu veriyi paylaştı:
- 2015 Haziran itibariyle ülkemize Japonya'dan gelen doğrudan yatırım miktari 1.7 milyar dolar. Bunu çok yetersiz buluyoruz.
Japon işadamlarının tedirginliklerinin farkında olduğunu vurguladı:
- Ülkemizin bir bölgesinde yaşanan terör olaylarının sizleri olumsuz etkilediğinin farkındayım. Türkiye, o sorunu da çözecek. Zaten terör sınırlı bir bölgede ve zayıflıyor. Türkiye, dünyanın her tarafından gelecek uluslararası yatırımcı gibi Japonlar için de güvenli limandır.
Erdoğan, daha sonra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Japonya İş Federasyonu (KEİDANREN) ile birlikte düzenlediği toplantıya geçti. Ardından önde gelen bazı Japon grupların CEO'larıyla birebir görüşme yaptı.
 
ÇANAKKALE'YE DE TALİPLER

 
Tokyo'dan İstanbul'a dönerken, seyahatin ekonomiyle ilgili bölümünü şöyle özetledi:
- Japonya Başbakanı Abe ile görüşmede Türkiye-Japonya arasındaki ikili ilişkileri ele aldık. Savunma sanayiinde, siyasi alanda ve ekonomik ilişkilerde neler yapılabileceğini konuştuk. Japonya ile 3.4 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. 400 milyon dolarlık ihracata karşılık, 3 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Bu eşitsizliğin düzeltilmesi önemli.
Marmaray ve İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nde Japon şirketlerin aktif görev aldığına değindi:
- Şimdi Ankara-İstanbul yeni hızlı tren hattı için de Japon şirketler çalışıyor. Çanakkale Köprüsü'ne katılmak isteyen Japon firmalar var.
Mitsui, Mitsubishi, Ihi, Toyota ve Hitachi'nin Başkan veya CEO'larıyla birebir görüşmeler yaptığını aktardı:
- Japon yatırımcılar özellikle nükleer santral ve Afşin-Elbistan Santralı ile ilgileniyor.
 
4 MİLYAR DOLAR İHRACAT
 
Toyota ile görüşmesinden önemli bir ayrıntıya girdi:
- Toyota, ülkemizdeki tesislerinde yeni bir SUV (4x4) modelini üretecek. Bunun için 450 milyon dolarlık yatırım yapacak. Bu araçla birlikte toplam ihracatının 4 milyar dolara ulaşmasını hedefliyorlar. Toyota ile ayrıca hibrit araç konusunu da konuştuk. Türkiye'de hibrit otomobil üretilmesi konusunu da inceleyecekler.
Rusya, Suriye'de havayı gerdikçe geriyor...
Terör, her gün yürekleri yakıyor...
Toyota'nın yeni model ve yatırım açıklamasının böyle bir ortamda gelmesi önem taşıyor.
 
1.2 milyar TL'lik yeni model teşviki
 
VERSO ile Corolla üretimi yapan Adapazarı fabrikası, bu yılın başında 1.2 milyar liralık yatırım teşviki alıp yeni model hazırlıklarına başlamıştı. Kapasitesini 170 binden 250 bin adede çıkartacağını ve tesisin üretim hatlarında modernizasyon yapacağını bildiren Toyota, bunun yanı sıra yeni model için de hazırlık yapacağını belirtmişti. Fabrikada üçüncü bir modelin daha üretileceği ve bunun bir SUV olabileceği ortaya çıktıktan sonra, C-HR konsepti "en güçlü aday" olarak gündeme gelmişti.
  
Cenevre fuarında dünyaya tanıtılacak
 
JAPON Toyota, özellikle Avrupa pazarında hızla yükselen ve hemen hemen her markanın girdiği küçük 4X4 (B sınıfı SUV) çılgınlığına cevap niteliğini taşıyan ve ilk kez geçen yıl Paris Motor Show'da gösterilen C-HR konseptini Türkiye'de üretecek. Corolla ve Verso'dan sonra Adapazarı'ndaki bantlardan inecek 3'üncü model olacak C-HR'ın seri üretim hali mart ayında Cenevre Fuarı'nda sergilenecek, 2016 yılı ikinci yarısında ise Türkiye'de üretimi başlayacak. Geçtiğimiz eylül ayında Frankfurt Fuarı'nda elden geçirilmiş, seri üretime daha yakın haliyle ve bu kez 5 kapılı (Paris'te 3 kapılısı tanıtılmıştı) olarak sergilenen C-HR modelinin üretimi konusunda düğmeye bastıklarını bildiren Toyota Motor Avrupa Başkan Yardımcısı Karl Schlicht, detaylar için mart ayına işaret etmiştiş. Martta aracın üretilmeye hazır halini sergileyeceklerini ve detayları da açıklayacaklarını söyleyen Schlicht, "Bu, kesinlikle en çok gelişen sınıf. Biz de Avrupa'da bu sınıfta büyük potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla üretme noktasına geldik" diye konuştu. Schlicht, bu aracın hibrit versiyonunun da olacağını iletti.
 
Yılda 100 bin adet üretilecek


JAPON Nikkei ajansı ise geçtiğimiz yıl ekim ayında Sakarya'da 100 binlik kapasite artışı yapılacağını ve B-SUV sınıfında modelin üretime alınacağını yazınca Toyota yönetimi, "Pek çok model alternatifinden bahsediliyor. Ancak tam karar verildiğinde açıklamayı tercih ediyoruz" demişti.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

F1 Miami'de sprint yarışının kazananı belli oldu

access_time04 Mayıs 2024 20:40

F1 Miami Grand Prix'sinin sprint yarışında, 19 turluk mücadelenenin kazananı Verstappen oldu.

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

EPDK'dan katkılı motorin ve benzin kararı

access_time04 Mayıs 2024 08:06

Resmi Gazete yayımlanan EPDK kararına göre, 15 Mayıs'tan itibaren katkılı motorin ile benzinde fiyat farkı olmayacak ve tek fiyat tarifesi uygulanacak.

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

access_time03 Mayıs 2024 12:20

3 Mayıs 2024 itibarıyla benzine 28 kuruş, motorine 26 kuruş zam gelirken, otogazda ise 1 lira 64 kuruş indirim yapıldı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)