Elektrikli otomobilleri 10 dakikada şarj eden batarya

Elektrikli otomobilleri 10 dakikada şarj eden batarya

access_time13 Ekim 2022 12:58
Bilim insanları elektrikli araçların 10 dakikadan kısa sürede şarj edilmesini mümkün kılan yeni bir batarya modeli geliştirdi.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi araştırmacılarına göre araçları çok kısa sürede şarj etmek mümkün. Bilim insanları geliştirdikleri batarya ile araçları 10 dakikada şarj edeceklerini iddia ediyor. Bu yeni batarya yenilikçi lityum iyon pil tasarımı, daha uzun yolculuk süresi için biriktirilmiş daha çok enerji ve daha kısa şarj süresinden oluşan "rekor kıran bir kombinasyonu" içeriyor.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nden araştırmayı yöneten Profesör Chao-Yang Wang, "Daha küçük ve daha hızlı şarj eden bataryalara duyulan ihtiyaç her zamankinden fazla" dedi.

Beklenen talebi karşılamak için yeterince batarya ve özellikle yurt içinde üretilen kritik hammade yok.

Hızlı şarj teknolojisi, elektrikli araçların menzilden ödün vermeden 150'den 50 kWh'a kadar düşmesini mümkün kılarak daha ucuz ve daha verimli olmalarını sağlıyor.

Profesör Wang, "Daha küçük, daha hızlı şarj olan bataryalar, batarya maliyetini ve kobalt, grafit ve lityum gibi kritik hammaddelerin kullanımını önemli ölçüde azaltacak ve uygun fiyatlı elektrikli otomobillerin kitlesel olarak benimsenmesini sağlayacak" dedi.

Bu buluş, bataryanın şarj süresini ve performansını optimize etmek için gerekli batarya ısısını düzenleyen yeni bir yöntemin çevresinde gelişiyor. Bu düzenleme şimdiye kadar, verimsiz ve enerji israfına yol açan harici ısıtma ve soğutma sistemlerini içeriyordu.

Normal bataryaların üç bileşeni vardır (bir anot, bir elektrolit ve bir katot) ama hızlı şarj sistemi, sıcaklık düzenleme sistemini entegre eden 4. bir bileşen ekliyor.

Ultra ince nikel tabakası, bataryanın sıcaklığını düzenlemek için uyarıcı görevi görüyor ve elektrikli otomobiller için 10 dakika hızında şarj sağlıyor.

Araştırmacılar, "Gerçek hızlı şarj bataryalarının anında etkisi olacaktır" dedi.

Her içten yanmalı motorlu aracın 150 kWh donanımlı bir elektrikli araç bataryasıyla değiştirilmesi için yeterli hammadde bulunmadığından, elektrikli araç bataryalarının ana akım olması için hızlı şarj şart.

Araştırma, Nature adlı bilimsel dergide çarşamba günü yayımlanan "Fast charging of energy-dense lithium-ion batteries" (Enerjisi yoğun lityum iyon pillerin hızlı şarj edilmesi) başlıklı çalışmada detaylandırıldı.

Elektrikli araç piyasası ısınıyor, pil yarışını Çin kazanıyor

 

Liselilerin ürettiği elektrikli araçta hedef: Seri üretim

 

Xiaomi ürettiği ilk elektrikli otomobil şarj sisteminin patentini aldı

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)